Krigen i Ukraina:

Angriper Russland: Hyller Breivik

Flere medlemmer av en av de paramilitære gruppene som har gått til angrep på russiske grensebyer, er kjente nynazister.

NYNAZIST: Aleksej Levkin (t.v.) er en del av den nasjonalistiske paramilitære organisasjonen Russisk frivillighetskorps. Han er en kjent nynazist som tidligere har hyllet Adolf Hitler og Anders Behring Breivik. Foto: Privat / Telegram
NYNAZIST: Aleksej Levkin (t.v.) er en del av den nasjonalistiske paramilitære organisasjonen Russisk frivillighetskorps. Han er en kjent nynazist som tidligere har hyllet Adolf Hitler og Anders Behring Breivik. Foto: Privat / Telegram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går skal de to paramilitære gruppene Legion: Frihet for Russland og Russisk frivillighetskorps ha gått til angrep på én eller flere russiske grenselandsbyer i fylket Belgorod, ifølge russiske og ukrainske medier.

Gruppene skal bestå av proukrainske russere, som også skal ha kjempet mot russiske styrker i Ukraina.

Én av gruppene, Russisk frivillighetskorps, som forkortes RDK på russisk, ledes av nynazisten Denis Kapustin (38).

Pro-ukrainske russiske grupper tok seg over grensen og inn i Russland, mandag 22. april. Video: Twitter @GeoConfirmed. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

«En av de farligste»

Kapustin er født i Moskva, men flyttet til Tyskland med familien i 2001, ifølge Meduza, en uavhengig russisk nettavis som nå er i eksil.

Annonse

I Tyskland fikk Kapustin permanent oppholdstillatelse, og han skal ha blitt en del av et voldelig hooligan-miljø. Han har selv beskrevet seg som en «skinhead», ifølge Meduza.

Etter noen år vendte Kapustin hjem til Russland, og skal ha blitt en del av et ytre høyre-miljø i Russland. På grunn av hans tyske oppholdstillatelse kunne han også reise fritt i Europa, og knyttet kontakter til med tyske og italienske nynazister, skriver nettavisa videre.

I 2017 kalte den tyske ekstremismeforskeren Robert Claus russiske Kapustin «en nøkkelperson blant de høyreekstreme i Europa» og «en av de farligste nynazistene på kontinentet», skriver tyske Vice.

Også gruppa han ledes beskrives som nasjonalistisk.

En russisk soldat bruker hendene for å kommunisere med den ukrainske droneoperatøren. Så starter flukten. Video: Telegram, Ukrainas Generalstab. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Hyller Hitler og Breivik

I samme gruppe kjemper også en annen russisk nynazist - Aleksej Levkin.

Levkin flyttet til Ukraina i 2014 for å kjempe mot russiske hybridstyrker i Donbas øst i Ukraina. Han var da en del av den såkalte Azov-bataljonen, ifølge gravenettstedet Bellingcat.

I tillegg til å kjempe for Azov-bataljonen, grunnla også Levkin en åpenlyst nynazistisk gruppe ved navn Wotanjugend.

Som leder av gruppa hyllet Levkin Adolf Hitler, Anders Behring Breivik og den amerikanske terroristen Timothy McVeigh, ifølge Bellingcat.

På nettsidene til Wotanjugend skal gruppa blant annet ha publisert Breiviks innlegg fra rettssaken i 2012.

Levkin er også anklaget for en hel rekke forbrytelser, deriblant drap.

Juridisk direktør i Dignity Therese Rytter forklarer den omfattende torturen som har foregått i russiskokkuperte områder i Ukraina. Reporter: Vegard Krüger. Video: Dagbladet TV Vis mer

«Bestefar Putin»

Mandag ettermiddag publiserte Russisk frivillighetskorps en video hvor Levkin er hovedpersonen.

I bakgrunnen kan man høre minst to høye smell, som virker å være skudd som blir avfyrt. Levkin og en annen mann hevder at grensa, formodentlig til Russland, er «brutt».

- Og bestefar Putin er fullstendig nede for telling, sier Levkin.

Tenketanken Institute for the study of war (ISW) har klart å fastslå, basert på bilder og videoer, at Russisk frivillighetskorps tok seg minst 600 meter inn på russisk territorium.

Selv hevder enkelte russiske brukere på sosiale medier, med uklar forbindelse til Russisk frivillighetskorps, at den nasjonalistiske paramilitære gruppa har tatt seg flere kilometer inn i Russland.

Tidligere har Russisk frivillighetskorps tatt på seg ansvaret for et liknende angrep tidligere i år, den gang rettet mot Brjansk fylke, som også grenser til Ukraina.

Etter det ble gruppas leder, Kapustin, etterlyst av Russland.

Nytt materiell som er donert til Ukraina er blitt observert med symboler, dette mener forsvarseksperten at de betyr. Video: Twitter @Osinttechnical. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

«Ideologiske forskjeller»

De to paramilitære gruppene Legion: Frihet for Russland og Russisk frivillighetskorps uttalte i 2022 at de ikke samarbeidet.

Da var lederen av Russisk frivillighetskorps, Kapustin, klar på at det skyldtes «ideologiske forskjeller».

Det er ikke umiddelbart åpenbart hvorvidt Legion: Frihet for Russland er ideologisk drevet. De hevder de har gått til angrep mot Belgorod for å skape en «demilitarisert» sone, for å hindre russiske artilleriangrep mot det ukrainske fylket Kharkiv, skriver ukrainske Pravda.

Legionen skal imidlertid ha kjempet med Ukrainas internasjonale legion, som kjemper side om side med det ukrainske forsvaret, ifølge New York Times.

Russisk frivillighetskorps hevder selv at de kjemper side om side med det ukrainske forsvaret, men den ukrainske forsvarsledelsen avviser dette, og hevder gruppa er uavhengig, ifølge Washington Post.

Et russisk kampfly beskjøt den russiske byen Belgorod, nær Ukrainas grense, ved et uhell, opplyser russiske myndigheter. Vis mer

Anklager Ukraina

Russiske myndigheter har etter angrepene satt i gang en «antiterroroperasjon» i Belgorod fylke, og anklager Ukraina for å stå bak.

Belgorods guvernør hevder at fylket blir beskutt av ukrainsk artilleri, og at Ukraina i natt gjennomførte flere droneangrep.

Ukrainske myndigheter på sin side avviser anklagene, og hevder de paramilitære gruppene handler på egen hånd.

Russiske myndigheter hevder at minst én person er skadd og én person er drept i gårsdagens angrep.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer