Angriper Saddam med 250 000 mann

LONDON (Dagbladet): USA og Storbritannia planlegger å fjerne Saddam Husseins regime i Irak tidlig neste år. Britene trekker sine styrker hjem fra Afghanistan, Sierra Leone og Balkan for å forberede krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britene har lovet å sette inn 30000 soldater, hevder avisa Sunday Telegraph på bakgrunn av opplysninger fra forsvarsdepartementet. Invasjonen av Irak vil skje fra Jordan, hvor det allerede er en rekke amerikanske militære rådgivere, skriver avisa The Observer.

Regner med støtte

Planen er at britene setter inn en divisjon, bestående av infanterister og artilleristyrker. Disse støttes av 50 kampfly, et hangarskip, fregatter, destroyere og ubåter i Persiabukta.

Aksjonen kan regne med støtte fra Kuwait, Tyrkia og Qatar, hevder Sunday Telegraph.

Det er ventet at invasjonen, som til sammen vil omfatte 250000 mann, vil starte tidlig på våren neste år, da temperaturen fortsatt er rimelig lav i ørkenområdene.

Fordobler hjelpen

Mange arabiske og europeiske land vil garantert protestere mot invasjonen, men britene hevder at de har håndfaste bevis for at Irak har masseødeleggelsesvåpen og at det derfor kan forsvares at han fjernes.

Amerikanerne har drevet intens diplomatisk virksomhet overfor kong Abdullah av Jordan, som har møtt president George W. Bush fem ganger.

Selv om Jordan er nært knyttet til Irak økonomisk og det eksisterer omfattende handel mellom de to landene, regner amerikanerne likevel med at de skal få tillatelse fra Jordan til å sette i gang invasjonen. USA har allerede planlagt å fordoble hjelpen til Jordan til 500 millioner dollar neste år.

Militærstrategene mener Jordan er ideelt utgangspunkt for invasjonen. Det går motorvei mellom Amman og Bagdad, og amerikanerne er overbevist om at en invasjon vil gå ganske smertefritt uten store tap for de allierte. Men det sier alltid militære planleggere før kampene starter.

Virkeligheten er som regel annerledes.

Håper på kupp

Fortsatt fins det grupper i Washington som håper at offiserer under Saddam Hussein vil gjennomføre et kupp og fjerne diktatoren, men det er haukene i USA som har kontrollen og som influerer president Bush. Når det gjelder britene, er det ventet at statsminister Tony Blair følger Bush. Men han vil møte motstand blant statsrådene sine.

Bistandsminister Clare Short har sagt at hun vil trekke seg i protest hvis britiske soldater blir tvunget til å kjempe i Irak.

Denne uka holdes det en tre dagers konferanse i London hvor 70 tidligere irakiske offiserer møtes. De skal diskutere hvordan Saddam Hussein kan fjernes. Konferansen ledes av Tawfiq al-Yassiri, som ledet et kuppforsøk mot Saddam i slutten av Golfkrigen.