Angriper Saddams gardister

Amerikanske styrker står 10 mil fra Bagdad kjemper nå mot Medina-divisjonen, en av de tøffeste troppene i Saddams garde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikansk-britiske troppene kommer stadig nærmere Bagdad fra både sør, vest og nord. Øverstkommanderende general Tommy Franks har sagt at de fremste troppene er mindre enn ti mil fra den irakiske hovedstaden. Mye tyder på at noen avdelinger ikke er mer enn åtte mil unna.

Men nå har angriperne møtt motstand fra Saddams fryktede republikanske garde. Disse soldatene føler trolig de ikke har noe å tape på maksimal motstand: De blir hatet også av sin egen befolkning.

Garden var opprinnelig diktatorens livvakter, men har etterhvert utviklet seg til infanteriets elitestyrke.

Den består av seks divisjoner, og ifølge Spiegel er det gardens Medina-divisjon, en av de hardeste troppene innen garden, som har stoppet amerikanerne.

Divisjonene er plassert både i Bagdad og i flere av byene i det som kalles Saddams 2. forsvarssone: Området som befinner seg innenfor linja fra byen Tikrit i nord, Al-Ramadi i øst, Karbala i sørvest og Al-Kut i sørøst. Midt i området befinner amerikanernes hovedmål seg: Bagdad og Saddam Hussein.

Tror garden er redusert

Det siste døgnet har det vært hele 900 luftangrep med alt fra Apache-helikoptre til B-52 bombefly mot gardens forsvarspunkter. Amerikanerne prøver å 'myke opp' det irakiske forsvaret og samtidig hindre at soldatene trekker inn i byene igjen eller til Bagdad.

Apache-helikopterpiloter beskriver hvordan de blir pepret med kuler fra bakken.

- Jeg er sikker på at Medina-divisjonen er redusert kraftig i løpet av de siste 48 timene. Jeg kan ikke bedømme hvor sterke de er nå, sa pressetalsmann Stanley McChrystal til CNN i går.

Også general Tommy Franks forsikrer om at garden allerede har lidd tap. Han sier at angrepene mot garden vil fortsette:

- Effekten har vært svært positiv for oss, sier han.

Blodige kamper om broene

Akkurat nå hindres de fremrykkende troppene av en sandstorm som herjer i Sør-Irak. Femten mil sør for Bagdad er sikten på bare 500 meter. Stormen kan vare i to-tre dager.

I dag morges ble de hittil tøffeste kampene utkjempet ved byen Nasiriya i sør. Her ligger viktige broer over Eufrat, og invasjonsstyrkene vil ha kontroll med disse broene for å sikre forsyninger når de nærmer seg Bagdad.

USA har møtt svært kraftig motstand, og i løpet av morgentimene har de hittil mest blodige kampene blitt utkjempet. Ti marinesoldater er drept og 16 har status som savnet. år soldatene oppføres som savnet betyr det at de kan ha blitt drept og ikke funnet mens kampene har rast som verst, eller at de er falt i hendene på irakiske soldater. Tolv soldater er såret.

Reuters melder nå at amerikanerne kontrollerer to broer og kan rykke videre mot Bagdad.

Frykter dødsepidemi i Basra

Fremdeles kjemper soldatene om Basra. Byen forsvares av Saddams lojale Fedayeen-soldater og er omringet av britiske og amerikanske soldater, og allerede for flere dager siden advarte Røde Kors mot at det kan bli en humanitær katastrofe i kjempebyen hvis ikke de sivile får rent vann og mat.

Men nå mangler både strøm og vann til de tre millioner innbyggerne. Britene lover nødhjelp og har nå trukket inn i byen. De frykter at irakiske soldater har plassert artilleri blant innbyggerne. I så fall vil angriperne risikere store tap, i tillegg til at Basras sivilbefolkning kan bli rammet.

Rapporter fra byen tyder på at innbyggerne er vettskremte av situasjonen. Mange må drikke vann fra elven der kloakken går ut, og faren for epidemier er svært stor.

Nå vurderer britene å slippe bomber og angripe militære stillinger i Basra for å få slutt på den irakiske motstanden.

Frykter kjemiske våpen

Det blir stadig vanskeligere å vite hva som er sant og hva som er propaganda fra krigen. Tv-stasjonen CBS melder i dag at amerikanske tjenestemenn har fortalt at Saddam har tegnet en rød linje rundt Bagdad på kartet. Kampene fortsetter like sterkt frem til amerikanerne krysser den påståtte linjen. Men deretter kan republikanergarden bruke kjemiske våpen, hevder amerikanske byråkrater.

Colin Powell har uttalt at amerikanerne er bekymret for at Saddams soldater skal bruke gass mot shia-muslimer sør i Irak, der invasjonsstyrken har omringet Basra og tatt enkelte byer. Powell hevder at diktatoren deretter vil legge skylda for gassangrepet på USA for å øke fiendligheten og motstanden mot de vestlige soldatene.

Kilder: CBS, CNN, BBC, Der Spiegel

STOPPET ANGREP:</B> Et fly dirigeres ombord på USS Harry S. Truman i Middelhavet. Alle luftoperasjoner er stoppet fra skipet på grunn av det dårlige været.
DREPT:</B> Steven Roberts fra Bradford i Storbritannia er den første britiske soldaten som er drept i kamp. Roberts ble drept utenfor Basra.
VIL INN I BASRA:</B> Britiske soldater utenfor Basra i går. Nå vil britene gå inn i millionbyen. Det kan bli en slagmark.
BOMBER I BAGDAD: </B> Irakiske myndigheter sier at dette bolighuset ble truffet av en amerikansk bombe.