Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-lederens boligbråk:

Angriper Støre for doble standarder

Høyre mener Ap-lederens investering i et byggeprosjekt i Oslo, viser at Støre har en standard for seg selv og en annen for andre.

KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim har  forskjellige syn på hvordan norsk arbeidsliv bør innrettes. Nå beskyldes Støre for å kritisere andre byggeplasser uten å ha sjekket sin egen.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim har  forskjellige syn på hvordan norsk arbeidsliv bør innrettes. Nå beskyldes Støre for å kritisere andre byggeplasser uten å ha sjekket sin egen.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De påviste uryddighetene i et Støre-eid boligprosjekt i Oslo er kritisert av både Senterpartiet, SV, Rødt og Fellesforbundet - blant annet på grunn av bruken av såkalte nulltimerskontrakter.

Nå kaster også den politiske høyresida seg på.

Høyres Henrik Asheim synes Ap-lederens håndtering av saken er kritikkverdig.

- Støre har reist fra talerstol til talerstol i lang tid og sagt at denne typen kontrakter er hårreisende. Så er Ap sitt svar at han har en så liten eierandel at han ikke har noe ansvar for det. Naturligvis må det være sånn at du som investor har et ansvar for hvordan forholdene er i et prosjekt du eier, sier Asheim til Dagbladet.

- Støre har to standarder

Han mener Dagbladets kartlegging av forholdene på byggeplassen, avslører en dobbeltmoral hos lederen i landets største parti.

Og at det er tynt av Ap å unnskylde Støre med eierandelen på 3,3 prosent.

- Ap forsøker nå å toe sine hender og bagatellisere dette i stedet for å si som sant er: At Jonas Gahr Støre har to standarder, nemlig en for seg selv og en for andre. Jonas Gahr Støre har ikke bare møtt seg selv i døra: Han har bygd ramma, satt inn døra, og så møtt seg selv i den, sier Aasheim.

Han har diskutert saken på to radioprogram i løpet av dagen.

Alt startet med en kartlegging Dagbladet publiserte fredag, av forholdene på det Støre-deleide byggeprosjektet på Grenselunden i Oslo.

- Forskjell på liv og lære

Den viste at flere av personene som jobbet på byggeprosjektet har såkalte nulltimerskontrakter, og at halvparten av entreprenørfirmaene hadde ansatte som ikke var fagorganisert.

Dessuten var flertallet av bedriftene som jobbet på byggeplassen, ikke tilsluttet en sentral tariffavtale.

Det er langt unna politikken Ap-lederen selv forfekter.

I sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte tidligere i år, gikk Støre til full krig mot de såkalte nulltimerskontraktene, som han omtalte som en skam.

Da han ble gjort oppmerksom på forholdene på byggeplassen, varslet Støre at han ville selge familieselskapet Femstø sine andeler i prosjektet.

- Støre har kritisert byggeplasser over hele landet, og så viser det seg at det er sånn på hans egen byggeplass. Det må han jo kjenne litt på. I det minste må han svare på om det er sånn at han har doble standarder, sier Asheim i Høyre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere i dag avstått fra å kommentere kritikken fra Høyre-politikeren, som er framført både på politisk kvarter på NRK mandag morgen og på Dagsnytt 18 på NRK samme dag.

- Jeg tar fullt ansvar

Da Dagbladet tar kontakt, gir han en skriftlig kommentar på kritikken:

- Det må gjelde samme standard for alle, selvsagt. Jeg tar fullt ansvar for min eierandel på 3 prosent. Men Ap mener lover og regler bør skjerpes for å sikre bedre seriøsitet i hele bygg- og anleggsbransjen. Dette bidrar jeg best til gjennom mitt politiske arbeid, ikke gjennom en liten, passiv eierandel. Derfor har jeg startet arbeidet med å selge mine eierandeler, skriver Støre i en sms via sin rådgiver.

- Vi har fremmet en rekke forslag i Stortinget om skjerpet regelverk for mer seriøsitet i arbeidslivet. De er alle stemt ned av Høyre og Frp. Får vi flertall til høsten vil vi fremme dem igjen, og få dem gjennomført, til det beste for bransjen og forholdet for folk på jobb.

Hele Norges coronakart