Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angriper Syria og forsvarer Bush

Og omtaler de fem Hizbollah-fangene som «storfisk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  - Vi er ikke redde for å kjempe, sa Israels statsminister i et intervju med nyhetsbyrået Associated Press onsdag.

Denne erklæringen kom samme dag som 10 000 israelske soldater ble mobilisert i en storstilt offensiv i Sør-Libanon. Minst syv Hizbollah-soldater er blitt drept i kampene, melder Haaretz. De israelske styrkene tok også fem Hizbollah-medlemmer til fange.

Den fangsten er Olmert fornøyd med. Han kalte de fem fangene for «storfisker» eller «tasty fishes».

Heftige rakettangrep

Den libanesiske geriljaen har til gjengjeld svart med sitt hittil heftigste rakettangrep mot Israel. Mer enn 220 Hizbollah-raketter ble avfyrt i løpet av dagen, rapporterer BBC.

Enkelte raketter skal ha nådd så langt som Khaybar, som ligger 70 kilometer sørøst for Haifa. En rakett landet også i palestinskkontrollerte områder på Vestbredden. Det er foreløpig rapportert om sju skadde og en israeler drept i rakettangrepene, melder CNN.

Denne opptrappingen skjedde samtidig med at Olmert hadde uttalt at hans styrker hadde brutt ned Hizbollah-geriljaens infrastruktur.

Klare krav

KLAR TALE: Israels statsminister Ehud Olmert kom med klar tale både når det gjaldt hva som skal til for å skape fred og hva han synes om Syrias ledere. Foto: AP/Scanpix
KLAR TALE: Israels statsminister Ehud Olmert kom med klar tale både når det gjaldt hva som skal til for å skape fred og hva han synes om Syrias ledere. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Siden kamphandlingene brøt ut for tre uker siden er omkring 750 mennesker - de fleste sivile - blitt drept i israelske angrep i Libanon. Mens 55 israelere, hvorav 19 sivile, er blitt drept i Hizbollah-angrep.

Den israelske statsministeren var utvetydig i sine krav til hva som skal til for at de israelske angrepene skal ta slutt.

• De to israelske soldatene som ble tatt til fange 12.juli må frigis uten betingelser. Fangeutveksling er ikke en mulighet.

• En internasjonal fredsstyrke må være på plass i Sør-Libanon.

Olmert understreket, slik han har gjort tidligere, at fredsstyrken må være stor og sterk nok for at Israel skal si seg villig til å overlate Libanon til en FN-styrke.

- Vi kan ikke stoppe før det, for hvis det ikke vil være en effektiv og robust militærstyrke til stede, vil Hizbollah være der og vi vil ikke oppnå noe, sa Olmer til AP.

Venner og fiender

Mens både USA, FN og EU forsøker å komme til enighet om en internasjonal styrke, som kan hjelpe den libanesiske hæren med å ta kontroll over Sør-Libanon etter at Hizbollah er presset nordover, tok Olmert en rask oppsummering over fiender og allierte.

image: Angriper Syria og forsvarer Bush

Han omtalte Syrias ledere som «hensynløse», «umodne» og tilhengere av terror.

- Jeg ser ikke at Syria verken er klare til eller forberedt på å bidra som en modererende part, sa statsministeren.

 USAs  president George W. Bush fikk Olmerts fulle støtte - nettopp fordi landet nekter å snakke med Syria.

- Han (Bush) gjør det mest innlysende. Han kjemper mot frihetens fiender, han kjemper mot demokratiets fiender og han kjemper mot terrortilhengere.

Ny tid

Israel kjemper i øyeblikket på to fronter etter som en israelsk soldat ble tatt til fange på Gaza-stripen 25.juni. På spørsmål om hva som skjer med den planlagte tilbaketrekkingen fra Vestbredden nå som Israel er opptatt med å nedkjempe Hizbollah, svarte Olmert optimistisk.

- Jeg skal overraske dere. Jeg tror virkelig at utfallet av det som skjer nå og opprettelsen av lov og orden vil skape stabilitet og nedkjempe terrorkreftene, slik at jeg kan skape en ny fremtid mellom oss og palestinerne.

Olmert gjorde det klart at han er innstilt på at israelere og palestinere skal skilles fra hverandre og leve separat.

<B>SØRGER:</B> Slektninger av den omkomne israelske soldaten Ilan Gabai sørger over tapet.
<B>STOROFFENSIV:</B> 10 000 israelske soldater ble mobilisert i den storstilte militære offensiven mot Sør-Libanon.
<B>PROTESTER:</B> En palestiner uttrykker sin misnøye med situasjonen ved å vise frem disse bildene av USAs utenriksminister Condoleezza Rice og Israels statsminister Ehud Olmert.