Angriper syssel- mannen

TROMSØ (Dagbladet): Alle jaget de isbjørn ulovlig. Men mens saken mot sysselmannen ble henlagt, ble to gruvearbeidere tiltalt og risikerer å bli sendt i fengsel. Høyre og Arbeiderpartiet på Svalbard mener dette er grov forskjellsbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et brev til justisminister Aud Inger Aure går Svalbard Ap og Høyre-laget på Svalbard nå til frontalangrep på sysselmannen.

- Motsetningsforholdet mellom lokalbefolkningen på Svalbard og sysselmannsetaten er blitt så sterkt at vi kan snakke om en tillitskrise, skriver Olav Vik Solheim (H) og Ester Knudsen (Ap) i brevet.

Ulovlig

Utgangspunktet for kraftsalven er to tilfeller av ulovlig forfølgelse av isbjørn.

I 1996 jaget et helikopter en isbjørn ved Wijdefjorden. Med på turen var en sysselmannsbetjent. De ville ta bilder av det majestetiske dyret. Helikopteret havarerte. Saken ble etterforsket av politiet i Tromsø, og endte med henleggelse.

Samtidig vil sysselmannen straffe to gruvearbeidere som forfulgte en isbjørn med snøscooter i januar i år. Episoden ble filmet, og filmklippet ble vist i Dagsrevyen som eksempel på grov miljøkriminalitet.

I januar skal de to møte i retten i Longyearbyen.

- Som et reservat

- Svalbard styres fortsatt som et indianerreservat. Sysselmannsordningen er fra 1925. Systemet passer for fortida, ikke for nåtida eller framtida, sier Olav Vik Solheim til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer