Angriper syssel- mannen

TROMSØ (Dagbladet): Alle jaget de isbjørn ulovlig. Men mens saken mot sysselmannen ble henlagt, ble to gruvearbeidere tiltalt og risikerer å bli sendt i fengsel. Høyre og Arbeiderpartiet på Svalbard mener dette er grov forskjellsbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til justisminister Aud Inger Aure går Svalbard Ap og Høyre-laget på Svalbard nå til frontalangrep på sysselmannen.

- Motsetningsforholdet mellom lokalbefolkningen på Svalbard og sysselmannsetaten er blitt så sterkt at vi kan snakke om en tillitskrise, skriver Olav Vik Solheim (H) og Ester Knudsen (Ap) i brevet.

Ulovlig

Utgangspunktet for kraftsalven er to tilfeller av ulovlig forfølgelse av isbjørn.

I 1996 jaget et helikopter en isbjørn ved Wijdefjorden. Med på turen var en sysselmannsbetjent. De ville ta bilder av det majestetiske dyret. Helikopteret havarerte. Saken ble etterforsket av politiet i Tromsø, og endte med henleggelse.

Samtidig vil sysselmannen straffe to gruvearbeidere som forfulgte en isbjørn med snøscooter i januar i år. Episoden ble filmet, og filmklippet ble vist i Dagsrevyen som eksempel på grov miljøkriminalitet.

I januar skal de to møte i retten i Longyearbyen.

- Som et reservat

- Svalbard styres fortsatt som et indianerreservat. Sysselmannsordningen er fra 1925. Systemet passer for fortida, ikke for nåtida eller framtida, sier Olav Vik Solheim til Dagbladet.

Han mener isbjørnepisodene gir en god anledning til å rette søkelyset mot Svalbard-styringen.

- Sysselmannen opptrer svært resolutt og beinhardt mot to menn som kjørte rundt en isbjørn som viste seg ved hytta deres. Samtidig dysses den andre fotojakten ned, der et helikopter til 70 millioner kroner styrter. Her er det noe som ikke stemmer, framholder Høyre-mannen.

Ønsker demokrati

Høyre og Arbeiderpartiet mener disse sakene illustrerer at sysselmannen har altfor stor makt og ofte sitter på alle sider av bordet når Svalbard-saker avgjøres.

Sysselmannen er både fylkesmann, politimester, dommer og har en lang rekke andre viktige funksjoner.

Den norske befolkningen på Svalbard velger et Svalbard-råd hvert fjerde år. Rådet kan uttale seg, men har svært liten myndighet.

Olav Vik Solheim og Ester Knudsen krever at det innføres vanlig lokaldemokrati på Svalbard, med valg til et politisk organ som har den samme myndighet som folkevalgte organer på fastlandet.
Sysselmannen vil ikke kommentere utspillet fordi brevet er rettet til justisministeren.