Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Angriper «The Hammer and the Dance»-teorien

Corona-blogger tar helt av. Lest av over 40 millioner og oversatt til 30 språk. Men har Tomas Pueyo rett?

Amerikaneren Tomas Pueyo er ikke lege, langt mindre epidemiolog.

Den suksessrike bedriftslederen har like fullt vokst fram som en coronainfluenser som blir fulgt med på og lyttet til også utenfor USAs grenser.

Hans artikkel «Coronavirus: Why You Must Act Now», har nå over 40 millioner visninger og er oversatt til 30 språk.

I oppfølgingsartikkelen «The Hammer and the Dance» tar Pueyo til orde for at samfunnet må sette inn strenge coronavirus-tiltak, «the Hammer», så raskt som mulig.

TORSDAG 26. MARS: Siste nytt om coronakrisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«The Dance»

Disse tiltakene kan man så lempe på etter at det er gått noen uker, uten at utbruddet av den grunn vil blusse opp, viser Pueyo i en graf (se bildet øverst i artikkelen).

Pueyo forfekter at virusutbruddet, på denne måten, kan minimeres, uten at kostnadene for samfunnet blir urimelige. På veien vil man ha reddet liv og hindret coronadødsfall.

For etter en forholdsvis kort periode med inngripende «the Hammer»-tiltak, kan man bevege seg over i «the Dance»-fasen, skal man tro artikkelforfatteren.

CORONAVIRUSET: USAs president Donald Trump møtte pressen om coronasituasjonen i landet tirsdag 24. mars. - Vi begynner å se lyset i enden av tunnelen, sier Trump. Video: TheWhiteHouse Vis mer

Coronainfluenseren oppgir selv at det startet med at han begynte å legge ut coronavirus-oppdateringer på sin Facebook-side.

Etter hvert ble han forespurt av følgere om han ikke kunne dele alt han hadde samlet. Det resulterte i artiklene på Medium.

- Det jeg har gjort er å aggregere meningene til ulike eksperter. Alt jeg kommer med er fra rådata og analyser fra andre, sier Pueyo til BuzzFeed News.

- To store ulemper

Førsteamanuensis og smittevernekspert Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge mener Pueyo legger ut mye som er bra i sine artikler, men tviler på om «the Hammer» er den beste strategien å møte coronautbruddet med.

«The Hammer» heter suppression eller undertrykkelse på fagspråket. Her er målet å redusere reproduksjonstallet (R), gjennomsnittlig antall personer hver smittet person overfører viruset til, til under 1. Dermed vil man kunne redusere smittetallet til lave nivåer eller eliminere overføring fra menneske til menneske.

Klein mener hovedutfordringen med denne tilnærmingen er at tiltak for sosial distansering må opprettholdes så lenge viruset sirkulerer i befolkningen, eller inntil en vaksine blir tilgjengelig.

Når det gjelder covid-19 vil det gå minst 12-18 måneder før en vaksine er tilgjengelig.

- Supression eller undertrykking har to store ulemper: For det første er minstekravene for en effektiv undertrykkelsesstrategi virkelig omfattende sosial distansering i mange måneder, noe som påvirker hele befolkningen. Det innebærer hjemmeisolasjon av smittede kombinert med karantene for hele husholdningen. For det andre fører supression på lang sikt til at når disse drastiske sosiale distansetiltakene blir mindre strenge eller fjernet, ville vi raskt komme inn i en ny epidemifase igjen, sier Jörn Klein.

Norsk strategi

Smitteverneksperten mener det er viktig å merke seg at vi fortsatt vet for lite om SARS-CoV-2 og smittemåten.

- I tillegg avhenger virkningen av mange tiltak for å redusere sosial kontakt av hvordan folk reagerer på disse, noe som med stor sannsynlighet vil variere mellom land og til og med samfunn, sier Klein.

Klein påpeker at det er mitigation eller skadebegrensning, et forsøk på å bremse epidemien for å hindre for mange alvorlig syke på en gang, som har vært den norske framgangsmåten så langt.

Regjeringen besluttet tirsdag å videreføre de strenge tiltakene for å begrense coronasmitte til over påske, 13. april.

Noen timer før pressekonferansen tirsdag ettermiddag fikk Norges politiske ledelse sine anbefalinger fra henholdsvis Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet.

Ulike strategier

FHI kom med sine vurderinger i notatet Risiko, prognose og respons, Helsedirektoratet har også sine anbefalinger om håndtering av covid-19 per 24. mars.

Slik Dagbladet skrev i går, anbefaler Norges to ledende helsemyndigheter hver sin strategi. FHI ber Norge om å bremse epidemien, altså mitigation eller skadebegrensning. Helsedirektoratet anbefaler å undertrykke den.

- Det er åpenbart en liten «hammer»-strategi som Helsedirektoratet ønsker å følge. Men hvis vi virkelig ønsker supression eller undertrykkelse, må tiltakene skjerpes. I øyeblikket kjører vi fortsatt full mitigasjon eller skadebegrensning, sier Jörn Klein.

Verken Helsedirektoratet eller Folkehelseinstituttet er imidlertid av den oppfatning at bekjempelsen av coronaviruset blir en «dance» etter bare noen få uker med tidliginnsats, slik coronablogger Tomas Pueyo tar til orde for.

I sin rapport viser Helsedirektoratet til at Kina, Singapore og Sør-Korea har brukt tre måneder på tilsynelatende å slå virusutbruddet ned, men da med heftigere tiltak enn dem som er iverksatt i Norge.

Folkehelseinstituttet skriver i sin rapport at å undertrykke epidemien vil fordre å holde viruset under kontroll fram til vaksine foreligger en gang i 2021.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!