Angriper varsleren

Anklages for å skade kolleger og tjene penger på lydopptaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utad har Jernia-ledelsen beklaget oppførselen til den avgåtte Jernia-direktøren. Men i et internt brev anklager de avgått butikksjef Ørjan Stendal for å berike seg på lydopptaket og gjøre størst mulig skade for kollegene.

Forrige lørdag avslørte Dagbladet hvordan Jernias toppsjef Audun Holt presset butikksjef Ørjan Stendal til å signere sin egen oppsigelse.

- Jeg kommer til å henge på deg 24/7. Jeg kan garantere deg at du kommer til å sykemelde deg for dette kommer du ikke til å få til, var bare én av flere uttalelser Holt kom med i et møte med Stendal 19. januar.

Stendal hadde hørt hvordan Holt kunne oppføre seg i møter og fryktet det verste. Derfor startet han lydopptakeren på mobiltelefonen, og fikk dokumentert oppførselen. Opptaket gjorde at Audun Holt fikk sparken få timer etter at Jernias eiere fikk høre det.

Jernia eies av Stein Erik Hagen og hans familie, men eierskapet er organisert i selskapet Centurie. Det var Centurie-sjefen Ingar S. Gunstad som ga Holt sparken og i den forbindelse skrev han dette i en pressemelding:

- Holts oppførsel representerer uakseptabel ledelse, og slik skal vi ikke ha det i Jernia.

- På vår arbeidsplass skal alle bli behandlet på en måte som betyr inkludering, trygghet, verdsetting og utviklingsmuligheter

- Jeg ønsker å snakke med vedkommende for å beklage på vegne av ledelsen og Jernia det han har opplevd.

Intern Men i en intern e-post i Jernia-systemet er tonen en annen. I brevet understrekes det også at Holts oppførsel var uakseptabel, men den nye Jernia-toppen tar i tillegg et oppgjør med Stendal.

«Butikksjefen i dette tilfellet har solgt opptaket til Dagbladet og gjør derved størst mulig skade på Jernia og sine kolleger», skriver Gunstad i brevet til butikksjefer og regionsjefer i Jernia.

Han skriver også om hvor dårlige resultatene har vært i butikken Stendal ledet. Videre skriver han at alle står fritt til komme til han selv eller Camilla Hagen Sørli dersom man er urettmessig behandlet. Det var styreleder Gunstad som hentet inn Holt til Jernia etter at de to også har jobbet sammen tidligere.

Fredag traff Dagbladet Stein Erik Hagen på Gardermoen, men han var da helt avvisende til å kommentere saken.

Da Dagbladet når Gunstad på telefon søndag formiddag gjør han det klart at dette var en epost som ikke skulle bli kjent offentlig.

- Dette er en intern melding til Jernia-forhandlere og egne butikker der det står at dette er konfidensielt og internt i kjeden, så dette har vi ingen kommentar til. Her er det noen som har utgitt informasjon som ikke skulle ut til eksterne. Det er min kommentar, sier han og avslutter samtalen.

Men i går ombestemte Gunstad seg og vil likevel si litt om brevet.

- Brevet vi sendte ut var begrunnet i et behov for å informere våre medarbeidere og å justere det vi opplevde som upresise opplysninger i Dagbladet, skriver han i en epost.

Ingen å gå til Tidligere butikksjef Stendal ønsker ikke å uttale seg, men hans advokat Oddvar Lindbekk avviser påstanden om at Stendal har ønsket å gjøre skade på Jernia.

- Dersom noen skulle ha uttalt at Ørjan har hatt et ønske om å ramme Jernia som selskap eller hans kolleger, avvises dette kategorisk. Ørjan har kun hatt positive målsetninger for Jernia og sine kolleger i Jernia med å adressere de kritikkverdige forhold han opplevde.

Han viser til at Stendal kjente til at slikt hadde skjedd tidligere, og at han har blitt kjent med nye tilfeller etter sin egen opplevelse. Han fryktet at flere ville oppleve det samme, påpeker advokaten.

- En av grunnene til at Ørjan varslet via media var at hele lederlinjen fra nærmeste leder til selskapets øverste leder og administrerende direktør var representert i det aktuelle møtet og stod for de kritikkverdige forhold han opplevde der.

Gunstad påpeker at han som den nye Jernia-sjefen ikke var til stede i møtet med Stendal.

Advokat Lindbekk reagerer også på påstanden om at Stendal har hatt et ønske om å berike seg selv.

- Dersom noen har gitt uttrykk for at Ørjan har solgt lydopptaket til Dagbladet, kan Dagbladet avkrefte dette. En slik påstand er sterkt krenkende og i seg selv kritikkverdig.

Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet bekrefter at påstanden i brevet er direkte feil.

- Vi har brukt helt ordinære journalistiske metoder og har heller ikke betalt noe som helst for lydopptaket, sier han.

Ikke betalt Konfrontert med uttalelsene til advokaten og nyhetsredaktøren sier Gunstad det er feil å lese setningen om salget av lydopptaket til Dagbladet som en påstand om at opptaket er solgt for penger.

- Vi har aldri ment at Dagbladet har betalt for opplysninger, det vi på en noe klønete måte forsøkte å beskrive var at denne saken ble solgt inn til Dagbladet, og ikke for eksempel Bergens Tidende, skriver han.

Advokaten understreker at Stendals motiv har vært Jernias beste og at klientens ønske er å fortsette å jobbe for selskapet.

-  Ørjans nåværende og tidligere ledere vet og kan bekrefte at Ørjan ville jobbe videre i Jernia til det beste for selskapet, også på det tidspunktet han ble presset ut. Han ønsker at Jernia skal være en trygg og god arbeidsplass, og ser positivt på de grep som er gjort for å sikre dette fremover, sier Lindbekk.

EIERE: Stein Erik Hagen og hans familie eier Jernia gjennom selskapet Centurie As. Hagen er selv vara i styret, mens datteren Camilla Hagen Sørli er styreleder. Her ankommer de to en filmpremiere. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
EIERE: Stein Erik Hagen og hans familie eier Jernia gjennom selskapet Centurie As. Hagen er selv vara i styret, mens datteren Camilla Hagen Sørli er styreleder. Her ankommer de to en filmpremiere. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
ADVOKAT: Oddvar Lindbekk i advokatfirmaet Norman & co representerer butikksjef Ørjan Stendal.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ADVOKAT: Oddvar Lindbekk i advokatfirmaet Norman & co representerer butikksjef Ørjan Stendal. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer