Angripere skal ha forskanset seg på hotellet - alle gisler er frigitt

Foreløpige meldinger tyder på at minst 27 kan ha mistet livet i Mali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i ettermiddag meldte nyhetsbyåret AFP at minst 18 personer skal være drept i dagens terrorangrep i Mali. Nå meldes det at FN-kilder har telt rundt 27 lik på hotellet som ble angrepet i Malis hovedstad Bamako fredag.

Det opplyser en FN-kilde til Reuters. Tallet skal være foreløpig.

Gisselsituasjonen skal nå være over, men sikkerhetsstyrkene i landet jobber fortsatt med å få has på flere av angriperne. To av dem skal ifølge AFP være drept.

- Angriperne har ikke lenger gisler. De har forskanset seg i de øvre etasjene. De er alene med de maliske sikkerhetsstyrkene som prøver å presse dem ut, sier talsmann Amadou Sangho i sikkerhetsdepartementet i Mali til Reuters.

Ankom i morges
Det var tidlig i morges væpnede menn ankom Radisson-hotellet i Bamakos diplomatstrøk, angrep sikkerhetsvaktene, og tok omtrent 170 gjester og ansatte som gisler.

Angriperne skal ifølge Sky News ha ropt «Allahu Akbar», som er arabisk for «Gud er stor»,  i det de inntok hotellet.

Omringet Hotellet ble raskt omringet av maliske sikkerhetsstyrker, støttet av franske soldater og FN-tropper. De stormet lokalet i 11.30-tiden, og etter det kom noen av gislene seg unna. Deretter skal sikkerhetsstyrkene ha klarert etasje for etasje, ifølge nyhetskanalen.

I 14-tiden var fortsatt 123 gjester og 13 ansatte gisler, ifølge hotellkjedens amerikanske eiere Carlson Rezidor, men ni timer etter at gisselsituasjonen først ble meldt skal alle gislene ha sluppet fri, ifølge NTB.

Gjemte seg under senga På hotellet bodde flere internasjonale gjester fra land som Tyrkia, Kina, India, Usa og Frankrike. Ett av gislene som slapp unna, var den kjente guinesiske sangeren Sekouba «Bambino» Diabate. Han var akkurat ferdig med sin morgenbønn da han hørte skuddene i morges.

Mens han gjemte seg under senga på rommet, hørte han angriperne snakke sammen på engelsk.

- Jeg hørte dem si på engelsk:«Ladet du det. Kom an!», sier han til NBC News.

- Islamistgruppe ansvarlig Det er foreløpig usikkert hvem som står bak angrepet. En militant islamistgruppe ved navn Al-Mourabitoun tok tidligere i dag på seg ansvaret. Ifølge Reuters - som siterer det mauritanske nyhetsbyrået Alakhbar - påstår gruppen at det skal ha skejdd i samarbeid med algeriske al-Qaida i det islamske Maghreb. 

Al Jazeera påstår imiidlertid at islamistgruppa Ansar al-Dine har skylda, men det er ikke bekreftet fra annet hold.

Sistnevnte gruppe ledes av tuaregen Iyad Ag Ghaly og kjemper for å innføre sharialovgivning i Mali. Gruppa har vært aktive siden 2012, og mistenkes også for å samarbeide med algerisk Al-Quaida.

- Nordmenn neppe innblandet Nordmenn er en del av FN-styrkene i landet, og enkelte nordmenn er der også gjennom hjelpeorganisasjoner. Alle har ifølge NTB fått beskjed om å holde seg unna gatene i landet.

Foreløpig er det ikke noe som tyder på at nordmenn var på hotellet.

- Vi har sjekket ganske mye nå, og ingenting tyder på at nordmenn befinner seg på hotellet, sa UDs pressevakt Rune Bjåstad til Dagbladet tidligere i dag.

Herjet av uro Mali har vært herjet av uro siden folk fra den etniske gruppen tuaregene gjorde opprør nord i landet i starten av 2012.

FN fikk tidligere i år på plass en skjør fredsavtale mellom myndighetene og tuareg-separatistene i landet, men volden mellom ulike opprørsgrupper har fortsatt til tross for dette, ifølge NTB.

Nyhetsbyrået skriver at et norsk Hercules-fly skal bidra med transport av personell og utstyr til landet etter nyttår. Allerede bidrar Norge til FN-styrken MINUSMA med blant annet offiserer til en informasjons- og analysenhet.

Saken oppdateres

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram