SELVMORDSBOMBER: Afghansk politi sikret blant annet residensen til Burhanuddin Rabbani etter eksplosjonen som skal ha drept ekspresidenten.Foto: ADEK BERRY / AFP / SCANPIX
SELVMORDSBOMBER: Afghansk politi sikret blant annet residensen til Burhanuddin Rabbani etter eksplosjonen som skal ha drept ekspresidenten.Foto: ADEK BERRY / AFP / SCANPIXVis mer

- Angriperen hadde bombe i turbanen

Eks-president drept av selvmordsbomber fra Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere Afghanske presidenten Burhanuddin Rabbani ble trolig drept i en kraftig eksplosjon i nærheten av sitt hjem i Kabul tirsdag.

Angrepet skal ifølge en talsmann for ekspresidenten ha blitt utført av en selvmordsbomber ved Rabbanis residens. Afghansk politi har slått en jernring rundt området og USAs ambassade, som ligger like i nærheten.

Bombingen skjer bare en uke etter at afghanske regjeringsstyrker brukte 19 timer på å slå tilbake et taliban-angrep mot NATOs hovedkvarter og USAs ambassade i Kabul.

Bombe på hodet Politiet opplyser at angriperen i dag hadde en bombe i turbanen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Rabbani skal ha sittet i et møte med to representanter fra Taliban i residensen da det smalt, men det er ennå uklart om fredsmøtet var et rent påskudd for attentatet.

Ekspresidenten var sentral i arbeidet med forsoning mellom Taliban og afghanske myndigheter, som leder i Det afghanske høyrådet for fred. Rådet har blitt beskrevet av president Karzai som det største håpet for det afghanske folk.

- Rabbani er blitt drept, sier Mohammed Zahir fra Kabul-politiet til nyhetsbyrået Reuters.

Også Masoom Stanekzai, en sentral rådgiver for president Hamid Karzai, skal ha blitt alvorlig skadd i angrepet.

- Det var en eksplosjon foran Burhanuddin Rabbanis hjem, men jeg har ingen informasjon om sårede eller drepte, sier talsmann Hashmatullah Stanikazi.

Om det er riktig at angriperne brukte en turban-bombe, er det samme metode som ble brukt blant annet for å ta livet av Kandahar-borgermester Ghulam Haider Hamidi 27. juli i år.

Tidligere Mujahedin-sjef Rabbani var president i Afghanistan fra 1992 til 1996, før Taliban kom til makten, etter å ha vært leder for et mektig mujahedin-parti under Sovjets okkupasjon av Afghanistan i 1980.

Etter å ha blitt drevet ut av Kabul i 1996 ble Rabbani, som er etnisk Tajik, leder i Nordalliansen, som seinere ble makthavere etter Talibans fall med USAs velsignelse. Rabbani var da offisielt anerkjent av FN som landets rettmessige statsoverhode.

DREPT: Burhanuddin Rabbani, her under et intervju med Dagbladet i 2006, skal ha mistet livet i selvmordsangrepet. Arkivfoto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
DREPT: Burhanuddin Rabbani, her under et intervju med Dagbladet i 2006, skal ha mistet livet i selvmordsangrepet. Arkivfoto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET Vis mer