Angriperne hadde trent i Afghanistan

De to mennene som angrep amerikanske soldater i Kuwait, har trent i Afghanistan. De har sannsynligvis familie på Guantanamo-basen på Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kuwaitiske myndigheter har arrestert flere personer etter at marineinfanteristene ble angrepet på øya Failaka i Kuwait under en militærøvelse tirsdag. En amerikansk soldat ble drept og en annen såret.

Ifølge talsmenn for Kuwaits innenriksdepartement må angrepet betraktes som en terroraksjon, men motivet for aksjonen er ukjent. Departementet opplyste ingenting om at de to var islamistiske militante, men sikkerhetskilder sa at de trolig hadde forbindelse med antiamerikanske islamistiske grupper.

Antivestlig demonstrasjon

Angriperne, som begge var 26 år gamle kuwaitere, ble drept i episoden. De ble begravet i dag. Gravferden utviklet seg til en antivestlig demonstrasjon, ifølge vitner.

Forfatteren Mohammad al-Mulafi, som var til stede, forteller til Reuters at en geistlig som talte til de mange hundre frammøtte sa at «Jøder og kristne må bort fra den arabiske halvøya», og at «angriperne gjorde sin plikt». En amerikansk forsvarskilde sier til Reuters at de hadde fått opplysninger om at de to kuwaiterne tidligere skal ha deltatt i treningsleirer i Afghanistan, drevet av al-Qaida.

- Vi tror det er en terrorforbindelse, sa kilden som ville være anonym.

Også AFP har snakket med kilder som opplyser dette. Men byråets kilde tror tirsdagens angrep ble planlagt lokalt, og ikke av al-Qaida.

Slektninger

Ifølge AFPs kilde hadde de to slektninger på den amerikanske basen Guantanamo der amerikanerne holder hundrevis av fanger etter de militære aksjonene i Afghanistan før jul. Kilden sa at denne mulige forbindelsen til Guantanamo, kommer fra kuwaitiske kilder.

Onsdag var det stadig uklart hvordan de to hadde klart å komme seg inn på området der soldatene hadde sin øvelse.

- Vi gjør alle nødvendige undersøkelser, sa utenriksminister sjeik Mohammad al-Salem al-Sabah, som ikke ville oppgi nøyaktig hvor mange som er pågrepet.

Sjokkerte

USA har for tiden rundt 10.000 soldater fast utplassert i Kuwait, blant dem marineinfanterister så vel som folk fra luftforsvaret. De aksepteres fordi de oppfattes som beskyttelse mot en ny invasjon fra Irak.

Derfor ble mange kuwaitere og amerikanere i Kuwait sjokkerte og overrasket over angrepet. Kuwaiterne har vært takknemlige for at USA ledet frigjøringen av landet under Iraks okkupasjon i 1991, men den senere tid har man sett mer skepsis, særlig i forhold til den amerikanske operasjonen i Afghanistan og en mulig militæraksjon mot Irak.

(NTB)

BESØKTE OFFER:</B> Kuwaits forsvarsminister Sheikh Jaber Al Mubarak Al Sabah besøkte et av de amerikanske ofrene på sykehus i dag.