- Angriperne i Sør-Ossetia er straffet

Dmitrij Medvedev har gitt ordre om å stanse militæroperasjonene i Georgia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Russlands president Dmitrij Medvedev sier han har gitt ordre om å stanse militæroperasjonen i Georgia, melder Interfax.

- Jeg har besluttet å stanse operasjonen for å tvinge georgiske myndigheter til fred, sa Medvedev under et møte med russiske forsvarstopper i Moskva, ifølge det russiske nyhetsbyrået.

- Angriperne i Sør-Ossetia er straffet, og har lidd betydelige tap, sa Medvedev på møtet.

Han la til at han også har gitt ordre til det russiske forsvarsdepartementet om å «slå ut kilder til vold» i Sør-Ossetia dersom slike kilder oppdages.

- Målet for operasjonen er oppnådd. De fredsbevarende styrkene og de russiske statsborgerne er nå sikre, sa presidenten ifølge Interfax.

Stille og rolig i Tbilisi

Det kom tidligere i dag meldinger om en kraftig eksplosjon i Tbilisi, som man fryktet var et bombeangrep. Men det har ikke kommet noen bekreftelser på dette.

Henning Lillegård, Dagbladets fotograf i Tblisi, hørte et smell i formiddag, men det er neppe snakk om noe bombeangrep.

SIER STOPP: Russlands president Dmitrji Medvedev har gitt de militære styrkene ordre om å stanse angrepene mot Georgia. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
SIER STOPP: Russlands president Dmitrji Medvedev har gitt de militære styrkene ordre om å stanse angrepene mot Georgia. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV Vis mer

- Det har vi ikke hørt noe om, sier Morten Strand, Dagbladets reporter i Tbilisi. Han sier det er stille og rolig i byen.

- Det er noe hamstring, men de fleste holder seg hjemme. Noen få har forlatt byen, men det har ikke vært noen flukt i stort omfang, sier Strand.

- Georgia må ut

Kort tid før Medvedev kom med uttalelsen holdt utenriksminister Sergei Lavrov en pressekonferanse. Der gjorde han det klart at Russland vil ikke godta våpenhvileforslaget som EU og OSSE har utarbeidet.

- Så lenge avtalen innebærer at georgiske soldater fortsatt har nærvær i Sør-Ossetia, kan ikke Russland gå med på en slik avtale, sa Lavrov. Han understreket at den eneste løsningen på krigen i Georgia er full georgisk tilbaketrekning fra Sør-Ossetia.

Den russiske utenriksministeren var helt klar på at Russland ikke lenger vil akseptere georgiske soldater i Sør-Ossetia.

- Georgia må inngå en avtale om ikke å bruke makt, sa Lavrov.

Russiske myndigheter har gjentatte ganger gjort det klart at de ikke har noen tillit til Georgias president Mikhail Saakasjvili. Men de avviser planer om å styrte ham.

- Angriperne i Sør-Ossetia er straffet