Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angripes: - Det er en pr-kampanje

Jimmy Åkesson sier at han er skråsikker på at klimastreikene til 16 år gamle Greta Thunberg er en iscenesatt pr-kampanje.

STREIKER FOR KLIMAET: Greta Thunberg har i løpet av kort tid blitt frontfigur for klimasaken. Foto: NTB Scanpix
STREIKER FOR KLIMAET: Greta Thunberg har i løpet av kort tid blitt frontfigur for klimasaken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16 år gamle Greta Thunberg har i løpet av kort tid blitt et kjent fjes over hele verden. Politikerne står i kø for å bli avbildet med den svenske jenta som i fjor skulket skolen for å skape bevissthet rundt klimasaken.

Men samtidig har Thunberg blitt utsatt for kritikk fra flere hold. Enkelte mener blant annet at jenta bare er frontfigur, og at det ligger en pr-kampanje skjult bak hennes engasjement.

Jimmie Åkesson, leder for Sverigedemokraterna, har nå også blitt målbærer for denne kritikken. I TV4-programmet «Malou efter tio» kalte han i dag Thunbergs skolestreik for en «iscenesatt pr-kampanje».

- Det er allment kjent at det er et reklamebyrå som står bak. Jeg har respekt for hennes engasjement, men man skal ikke glemme at hun er et barn, sier Åkesson.

På spørsmål om hvordan han kan være så sikker i sin sak, svarer Åkesson følgende:

- Jeg er bombesikker på at hun ikke gjør dette aleine. Det er iscenesatt av mennesker som vil at dette skal bli noe.

VERDENS NYE KLIMASTJERNE: Svenske Greta Thunberg ble akkurat kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer. Onsdag snakket hun til verdenslederne på FNs klimatoppmøte. Video: AP / NTB Scanpix. Klipp: Madeleine Hatlo. Vis mer

Overfor Expressen utdyper han sitt resonnement.

- Hun gjør mer nytte for seg på skolebenken enn på Mynttorget.

Helena Iles håndterer pressehenvendelsene til Thunberg. Hun sier til Aftonbladet at selv om hun driver et reklamebyrå, har det ingenting med 16-åringens kampsak å gjøre.

- Jeg gjør dette som privatperson, helt ideelt og ingen får betalt. Det raser inn forespørsler fra presse fra hele verden. Skal de ringe en 16-åring som går på skolen? Nei, det går ikke, sier hun.

Hun legger til at det finnes flere voksne rundt Thunberg som hjelper henne med streikene som avholdes.

- Det er prester, lærere, psykologer og alle mulige mennesker som støtter denne bevegelsen, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!