Kamala Harris:

Angripes: - Lureste

Da USAs visepresident besøkte Paris, tok Kamala Harris et valg som har satt sinner i kok: - Lureste man kan gjøre, sier norsk mesterkokk.

SHOPPING: «Andremann» Doug Emhoff sammen med visepresident Kamala Harris inne hos butikken E. Dehillerin i Paris. Foto: Sarahbeth Maney/The New York Times via AP / NTB
SHOPPING: «Andremann» Doug Emhoff sammen med visepresident Kamala Harris inne hos butikken E. Dehillerin i Paris. Foto: Sarahbeth Maney/The New York Times via AP / NTB Vis mer
Publisert

Da USAs visepresident Kamala Harris besøkte Frankrike og Paris tidligere i november, gikk besøket «ubemerket hen» hos fransk presse og det franske folk, slo Politico fast.

Nå, et par uker seinere, har et valg Harris tok i Paris, fått det til å koke hos Republikanerne, som anklager Harris for å være i utakt med det amerikanske folk.

Årsaken får den norske mesterkokken og franske ridderen Bent Stiansen til å reagere, som rykker ut og forsvarer Harris.

- Hun har gjort det lureste man kan gjøre i Paris, sier Stiansen til Dagbladet.

Handlet for 4500,-

Og det lureste man kan gjøre i Paris, er å besøke den smått legendariske butikken E. Dehillerin og kjøpe seg en skikkelig kobberkjele og/eller kobberpanne, mener Stiansen.

Butikken ligger noen kvartaler unna Louvre og er kjent for å selge kjøkkenutstyr av høy kvalitet.

- Hver gang jeg er i Paris, drar jeg innom. De har kjøkkenutstyr for profesjonelle, men også helt vanlige mennesker. Det er som å gå inn på et museum. Ingenting er forandret siden jeg var der første gang i 1982, sier Stiansen.

Og da Harris tidligere i november var i Paris, gjorde hun nettopp det Stiansen anbefaler.

Hun besøkte E. Dehillerin og skal ha kommet ut igjen som den stolte eieren av håndlaget kjøkkenutstyr i kobber til en verdi av over 500 amerikanske dollar, rundt 4500 norske kroner, skriver The Guardian.

Langer ut mot Trump

Og det er nettopp dét Republikanerne har merket seg nå før helligdagen Thanksgiving, skriver den britiske avisa.

«Mens amerikanere mer enn noensinne sliter med å betale for høytida, kjøper Kamala Harris en kjele til 375 dollar», skrev Republikanerne på Twitter fredag.

USA er rammet av inflasjon, og priser på mange varer har gått opp. Inflasjonen har blant annet påvirket Thanksgiving, og Republikanerne ser en mulighet til å angripe president Joe Biden, skrev Politico tidligere denne uka.

Men angrepet ser ikke ut til å ha hatt den ønskede effekten. Det tok ikke lang tid før en rekke Twitter-brukere tok til motmæle, og sammenliknet Harris' forbruk med tidligere president Donald Trump. En professor ved universitetet Georgetown, Don Moynihan, tar Harris i forsvar:

HISTORISK: Her blir Kamala Harris USAs første kvinnelige visepresident. Video: AP Vis mer

- For å sette dette i perspektiv: Det Harris brukte egne penger på for kjøkkenutstyr, hadde ikke dekket hva Trump belaster skattebetalerne per rom for Secret Service-agenter, skrev han, og lenket til en Washington Post-artikkel fra februar.

Der kom det fram at Secret Service-agenter betalte 650 dollar, rundt 5800 kroner, natta for rom på Trumps egne eiendommer da han var president.

Mange påpeker at Trump tilbrakte mye tid på golfbanene sine mens han var president, og dermed brukte skattebetalernes penger slik. Andre Twitter-brukere viser også til Trumps utbetaling av hysjpenger til pornostjerna Stormy Daniels foran presidentvalget i 2016.

Også nettsiden MarketWatch skriver at både profesjonelle og amatørkokker tar Harris i forsvar. Det lønner seg å legge litt ekstra penger i gryter, mener kokkene. I tillegg vil det antakeligvis vare lenger enn rimeligere alternativer.

- Kjøp en så dyr gryte du har råd til, fordi det gjør virkelig en forskjell, sier John DeLucie, en veterankokk fra New York, ifølge MarketWatch.

MENINGSMÅLINGER: Verken presidenten eller visepresidenten har gjort det bra på meningsmålingene den siste tiden. Ifølge FiveThirtyEight er 42,9 prosent fornøyde med Biden, mens 40 prosent er fornøyd med Harris. For sistnevnte er det et hopp opp fra tidligere. I begynnelsen av november var hun nede på 29 prosent. Foto: Shutterstock
MENINGSMÅLINGER: Verken presidenten eller visepresidenten har gjort det bra på meningsmålingene den siste tiden. Ifølge FiveThirtyEight er 42,9 prosent fornøyde med Biden, mens 40 prosent er fornøyd med Harris. For sistnevnte er det et hopp opp fra tidligere. I begynnelsen av november var hun nede på 29 prosent. Foto: Shutterstock Vis mer

Klare fordeler

Stiansen er Norges kanskje mest meritterte mesterkokk. Som første skandinav noensinne vant han verdensmesterskapet for kokker, Bocuse d'Or, i 1993.

Han åpnet Statholdergaarden i 1994, og har siden 1998 beholdt én stjerne i Michelin-guiden. Det gjør Stiansen til den norske kjøkkensjefen som har holdt en stjerne i Michelin-guiden lengst.

Han er ikke i tvil om at Harris har gjort gode kjøp.

- For det første er dette håndlaget. Å produsere dette, er en stor jobb, sier Stiansen.

Kobberkjeler og kobberpanner har klare fordeler når man lager visse typer mat, ifølge mesterkokken.

- Det som er bra med kobber, er varmeledningen. Det leder varmen på en jevn og fin måte. Skal du lage risgrøt, for eksempel, er det fordelaktig med en kobberkjele. Du får en jevn varme fra underbunnen og opp langs siden av kjelen, som gjør det lettere å unngå å svi grøten.

Stiansen er enig i at prisen kan framstå stiv, men mener investeringen er verdt det.

- Hvis ikke Harris får lov til å ha dem, kan jeg ta dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer