Angripes av sakkyndig i betent barnevernssak

Inga Marte Thorkildsen varslet barnevernet om en familie hun aldri hadde møtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Saken gjelder en mor med fire barn bosatt i Vestfold, som allerede før Thorkildsen sendte bekymringsmelding hadde vært i langvarig kontakt med barnevernet.

30. oktober 2014 sendte Inga Marte Thorkildsen en bekymringsmelding om familien, der hun skriver at hun har «fått opplysninger som er bekymringsfulle».

Tre uker senere, 21. november, ringte hun barnevernet igjen om samme sak.

Samme måned fremmet barnevernstjenesten i kommunen tiltaksbegjæring for å overta omsorgen for alle de fire barna. Barna ble tatt ut av hjemmet på nyåret 2015. Siden har tingretten bestemt at to av de fire barna skulle flytte hjem til mora igjen.

Den tidligere barneministerens engasjement i saken har vakt harme hos barnevernspedagog Anne-Kathrine Eckbo-Fangan, som var leid inn som sakkyndig av firebarnsmora forut for rettssaken i tingretten.

Hun er kritisk til at en tidligere barneminister sender bekymringsmelding til barnevernet om en familie hun ikke har møtt.

- Inga Marte Thorkildsen er ingen hvem som helst når hun sender bekymringsmelding til barnevernet. Det gjør inntrykk, sier Eckbo-Fangan til Dagbladet.

- Skandaløst «Jeg har lest det meste av papirene i saken og snakket med alle fire barna alene og hørt deres fortvilte bønn om å få komme hjem til mammaen sin. Og jeg nekter å tro, Inga-Marte, at du ikke skjønner at når du, om enn som AVGÅTT statsråd, blander deg inn i en sak med slike alvorlige påstander som du gjorde, så legges det ekstrem vekt på dette, også i tingretten. Det forelå INGEN andre grunner for å ta ungene enn det DU skrev. Hadde DU fulgt dine egne gode råd om å SNAKKE MED BARNA så hadde du møtt barn som absolutt hadde det helt topp hjemme hos mor», skriver Ecbo-Fangan på Thorkildsens åpne Facebook-side.

«Jeg sendte bekymringsmelding etter at jeg hadde gått av som minister. Og jeg hadde gode grunner», skriver Thorkildsen.

Etter å ha advart Eckbo-Fangan om ikke å prosedere saken i sosiale medier, kommer flere poster fra barnevernspedagogen.

«Jeg mener det er helt skandaløst at du prosederer denne saken på facebook. Det vil jeg gå videre med», skriver Thorkildsen i sitt siste svar om temaet.

- Trakassert på det verste Thorkildsen angrer ikke på at hun sendte bekymringsmeldingen til barnevernet.

- Jeg fikk troverdig informasjon om denne familien som jeg anså som alvorlig, og måtte ta stilling til om jeg skulle gå videre med den informasjonen. Jeg varslet barnevernet, og det står jeg for. Det var et samvittighetsspørsmål, sier hun til Dagbladet.

Engasjementet har kostet: Det har haglet med negative tilbakemeldinger fra folk som støtter firebarnsmora i den betente barnevernssaken.

Selv om Thorkildsen har liten sans for hvordan Eckbo-Fangan har prosedert saken offentlig, er det et relativt saklig eksempel blant tilbakemeldinger som Thorkildsen beskriver som regelrett hets.

- Jeg blir trakassert og hengt ut på det verste. Denne saken har vist hvor sårbar man er som melder. Hvem er det som etterhvert tør å komme med bekymringsmeldinger når det er som dette?, spør hun.

Thorkildsen sier at hun har vært i kontakt med politiet om en rekke av meldingene som har vært rettet mot henne, og at hun er blitt  anbefalt å anmelde saken.

- Resultatet av et klima som dette er at barn i Norge får et dårligere vern. Mange barn kommer ikke til å tørre å si si fra selv. Mange kommer ikke til å orke å jobbe i barnevernet.

Tar selvkritikk Barnevernspedagog Anne-Kathrine Eckbo Fangan ser at det kan være problematisk for en sakkyndig å diskutere en sak på Facebook.

- Jeg er i utgangspunktet enig med Inga Marte Thorkilsen i at en sakkyndig ikke bør polemisere på Facebook, og jeg ser at et er spesielt å engasjere seg på denne måten, sier Eckbo-Fangan.

Barnevernspedagogen, som har drevet eget firma siden 2007, understreker at hun ikke skrev noe som kan fortelle folk uten kjennskap til den konkrete saken hvilken sak det faktisk er snakk om. Hun var ikke rettsoppnevnt sakkyndig i saken, men var leid inn av firebarnsmora i forkant av rettsbehandlingen.

- Jeg kunne selvfølgelig latt være å skrive at jeg har vært engasjert i saken som sakkyndig, men det var for å tilkjennegi at jeg faktisk har hatt innsyn i saken. Det har ikke Thorkildsen hatt, sier Eckbo-Fangan.

- Rykter Thorkildsen er nå byråd for eldre- helse- og sosialtjenester i Oslo kommune. Hun har tidligere vært barne-og familieminister i 2012-2013.

Hun hadde ingen av disse jobbene da hun sendte bekymringsmeldingen.

Også firebarnsmoras advokat, Thomas Rafen Wyller, mener Thorkildsen har gått for langt når hun har send bekymringsmelding om en familie hun aldri har møtt.

- Det er aldri bra å viderebringe rykter. Vi snakker om løse påstander som aldri er blitt etterprøvd, sier Wyller til Dagbladet.

I 2011 reagerte politiet på Thorkildsens rolleblanding da hun ringte en politietterforsker og presenterte seg som stortingsrepresentant og ba ham gjenåpne en henlagt incestsak. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer