Volodymyr Zelenskyj

Angripes av sine egne

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, er blitt hyllet som en helt både i hjemlandet og resten av verden for sin håndtering av det russiske angrepet. Men etter et intervju får han hard kritikk på hjemmebane.

DRA: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer med en klar oppfordring til egne innbyggere. Video: AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Helt siden Russland og president Vladimir Putin angrep Ukraina i februar, har Zelenskyj framstått som en stor helt både i hjemlandet og internasjonalt. Men et intervju han ga til Washington Post denne uka, skaper sterke reaksjoner i Ukraina.

Kritikken mot Zelenskyj kommer mens situasjonen rundt det russisk-okkuperte atomkraftverket Zaporizjzja er høyspent. Ifølge Reuters hevder Ukrainas etterretning at Russland forbereder en provokasjon fredag. NTB skriver at landets hemmelige tjenester advarer mot en mulig operasjon på atomkraftverket Zaporizjzja etter at arbeiderne er blitt bedt om å holde seg hjemme fredag.

Torsdag avviste også Zelenskyj at det var aktuelt med en fredsavtale med Russland uten at Russland trekker sine styrker ut av Ukraina. I en samtale med pressen etter møter med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og FNs generalsekretær António Guterres i Lviv torsdag sa Zelenskyj at han ble overrasket over å høre fra Erdogan at Russland er klar for en form for fred.

- Da får de først forlate vårt territorium. Så får vi se, sa Zelenskyj.

Kontrovers

I intervjuet tidligere denne uka forsvarer den ukrainske presidenten at han ikke fortalte ukrainerne om etterretningsinformasjonen fra USA om at Russland planla en invasjon. Mange - også profilerte personer - reagerer sterkt, og mener de kunne forberedt seg og gjort ting annerledes dersom de visste at angrepet kom.

- TERRORHANDLING: Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj kalte angrepet mot den ukrainske byen Vinnytsia for en åpenbar terrorhandling. Vis mer

I intervjuet sier Zelenskyj at han frykter at ukrainere ville få panikk og flykte fra landet og utløse økonomisk kollaps dersom han hadde delt de dystre advarslene fra USAs etterretning.

- Dersom vi hadde kommunisert det, ville vi ha tapt sju milliarder dollar i måneden siden oktober i fjor, og russerne ville ha tatt oss på tre dager på det tidspunktet de angrep oss, sier den ukrainske presidenten i intervjuet.

Han mener derfor han gjorde det rette ettersom Russland ikke maktet å erobre hovedstaden.

- Det var det som skjedde da invasjonen startet. Vi var så sterke som vi kunne være. Noen folk dro, men de fleste ble her og kjempet for hjemmene sine. Og så kynisk som det kan høres ut, de er folkene som stoppet alt, sier Zelenskyj.

- Hårreisende

Nå reagerer imidlertid mange ukrainere, som mener han satte økonomien for folks sikkerhet. Mange hevder også at mange liv kunne vært reddet dersom ukrainske myndigheter hadde forberedt befolkningen på krig.

- Jeg er personlig fornærmet over disse uttalelsene, skriver sjefredaktør i Ukrainska Pravda, Sevgil Musaieva, i et innlegg på Facebook.

- Ærlig talt så reiste håret mitt seg da jeg leste hva Zelenskyj sa om evakuering. Hvordan kan en person som har sett Mariupol, Bucha og Kherson si at en evakuering ville ha overveldet landet? skriver journalisten Bogdan Butkevich på sin Facebook-side og referer til grufulle krigsforbrytelser i disse områdene av Ukraina.

- Han ville ikke forberede landet militært fordi han var redd for å miste makta, skriver Butkevich videre, ifølge Washington Post.

Den ukrainske forfatteren Kateryna Babkina mener mangelen på advarsel var en forbrytelse.

- Mangelen på advarsel for sivile i de truede områdene, og spesielt dem med barn, eldre og de med bevegelseshemninger var ikke en glipp, ikke en feil, ikke en uheldig misforståelse, ikke en strategisk feilberegning. Det var en forbrytelse, sier Babkina ifølge avisa.

FRIHET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte for publikum på Glastonbury Festival før Libertines' opptreden. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Vi visste og forsto

Samtidig er det mange som fortsatt forsvarer Zelenskyj.

Valerii Pekar, som underviser ved Kyiv-Mohyla Business School, skriver på Facebook at ukrainerne fikk vite om de amerikanske advarslene gjennom mediene.

- Enhver som ikke pakket ryggsekken sin etter å ha lest nyhetene fra amerikansk etterretning, har ingen rett til å hevde at de ikke ble advart, sier han.

- Vi visste og forsto alle at krigen kom. Vi ville bare ikke tro det fordi det var for forferdelig til å være sant. Ingenting i Zelenskyjs uttalelser kunne ha forandret noe betydelig, skriver Olena Gnes, som står bak «What is Ukraine»-prosjektet på sin Facebook-side.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer