Kilder til Dagbladet:

- Angripes med drittpakke

Alarmen har gått internt i Arbeiderpartiet etter det mange oppfatter som en drittpakke mot Anniken Huitfeldt signert anonyme kilder. Målet er å nekte henne drømmejobben som utenriksminister, hevdes det. En rekke sentrale Ap-politikere skal tolke det som en «takk for sist» etter Giske-saken, hvor Huitfeldt sto for samme linje som Jonas Gahr Støre.

ANGRIPES: Det omtales som en drittpakke at flere anonyme kilder, og en kommentator i Vårt Land, argumenterer mot Anniken Huitfeldt. Giske-saken skal være årsaken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
ANGRIPES: Det omtales som en drittpakke at flere anonyme kilder, og en kommentator i Vårt Land, argumenterer mot Anniken Huitfeldt. Giske-saken skal være årsaken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Publisert

Det er trolig under to uker til Jonas Gahr Støre går ut på Slottsplassen som fersk statsminister og presenterer laget som skal styre Norge.

Der ligger det an til å være 11 Ap-politikere sammen med ham som skal sitte rundt Kongens bord, etter det Dagbladet blir fortalt.

Dagbladet er kjent med at flere miljøer i Arbeiderpartiet nå er i full gang med å posisjonere seg for å kapre de mest prestisjefulle postene til seg og sine.

Alle vil ha «deres» kandidat i regjering, og enkelte vil stanse kandidatene de ikke ønsker.

SLALÅM: Jonas Gahr Støre blir spurt om det blir slalåmkjøring i saker med høyresiden. Video: NTB Vis mer

To aviser, to dager

Anniken Huitfeldt har vært storfavoritt til å bli utenriksminister i de aller fleste regjeringskabalen som Dagbladet, og andre medier, har lagt.

Men i DN på fredag ble Huitfeldt lansert av anonyme kilder som ny kunnskapsminister. Dette tolkes som et forsøk på å frata henne UD-jobben og underminere kandidaturet hennes, ifølge flere Dagbladet har snakket med.

Lørdag skrev Vårt Land-kommentator Emil André Erstad at «mange mener» at Jonas Gahr Støre bør tenke seg godt om før Anniken Huitfeldt blir utenriksminister. Kommentaren gjenga anonyme kilders beskrivelse av Huitfeldt:

«Nokon skildrar henne som ein uortodoks personlegdom med mange tankar i hovudet – litt for brå og omskifteleg til ein utanriksministerpost», hevdet kommentatoren.

Dagbladet har vært i kontakt med Anniken Huitfeldt i helga, men hun ønsker verken å kommentere de anonyme kildene i DN eller Vårt Land eller Dagbladets opplysninger.

Tunge verv

Det er godt etablert at Huitfeldt er storfavoritt til utenriksministerposten. Hun har fartstid fra regjering i perioden 2008-2013 og har de siste åtte åra ledet Forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget.

En sentral Ap-kilde sier til Dagbladet at Huitfeldt «aldri blir kunnskapsminister», slik DNs kilder hevder, men peker i klar retning at hun nettopp blir utenriksminister.

Utenriksministerposten regnes for å være den tredje mest prestisjetunge i regjeringen etter statsminister og finansminister. Skulle Huitfeldt få denne posten, vil hun stå styrket i en eventuell lederkamp den dagen Støre gir seg.

Huitfeldt har i tillegg til tre statsrådsposter fra 2008-2013 og åtte år som leder av Forsvars- og utenrikskomiteen, fått flere tunge verv i partiet av Støre de siste åra. Hun var leder av redaksjonskomiteen på landsmøtene i både 2019 og 2021, en jobb vanligvis forbeholdt nestledere.

Som leder av Akershus Arbeiderparti, der Ap gjorde et godt valg, er hun også leder av den største Ap-benken på Stortinget med fem representanter.

Giske-forholdet

Huitfeldt tok over som AUF-leder etter Trond Giske på 90-tallet. Da Stoltenberg ble statsminister for første gang i 2000 var det AUF-leder Huitfeldt som presset på for at Norge skulle ta en lederrolle internasjonalt for vaksinasjonsprogrammet blant barn.

Skulle hun bli utenriksminister, vil hun få sjansen til selv å bekle lederrollen i hjertesaken - 21 år seinere.

Men nettopp forholdet til Giske trekkes fram av Vårt Land-kommentator Erstad, selv om Huitfeldt tok avstand fra Giske da hun var kvinnepolitisk leder.

«Mange meiner ho lukka augo og tok Giske i forsvar for lenge», skriver Vårt Land-kommentatoren.

- Utvilsomt drittpakke

DN-saken fredag, der det åpnes for at Huitfeldt blir kunnskapsminister, og Erstads kommentar har fått alarmen til å gå internt i Arbeiderpartiet, etter det Dagbladet erfarer.

Det tolkes som et direkte angrep på Huitfeldt i en situasjon der hun selv umulig kan ta til motmæle.

«Det vi ser er utvilsomt en drittpakke mot Anniken», uttaler en Ap-kilde til Dagbladet.

Flere sentrale Ap-kilder bekrefter det samme inntrykket overfor Dagbladet. Ingen av dem ønsker å gi kommentarer på trykk. Inntrykket deres er likevel at noen ganske få i partiet forsøker å ødelegge for Huitfeldt ved å være anonyme kilder i pressen.

Vil stanse Huitfeldt

To andre partikilder tolker situasjonen direkte i sammenheng med Giske-saken, som nærmest rev partiet i filler under metoo-stormen i 2017 og 2018.

«Vi klarte å holde Giske-såret lukket i valgkampen. Nå åpnes det igjen», sier en kildene.

Det som oppfattes som angrep på Huitfeldt skal tolkes av sentrale Ap-politikere Dagbladet har snakket med som et «takk for sist» fordi Huitfeldt ikke skal ha tatt et tydeligere - og tidligere - oppgjør med Trond Giske.

Espen Barth Eide og Raymond Johansen, begge fra Oslo Ap, er de andre favorittene til å bli utenriksminister.

Ifølge kilder i partiet handler kampanjen mot Huitfeldt ikke om å sikre Eide eller Johansen jobben som utenriksminister, men heller å sørge for at Huitfeldt aldri får jobben hun lenge har jobbet for.

Det er Jonas Gahr Støre som til syvende og sist velger sine statsråder. Flere Dagbladet har snakket med gjennom helgen peker på at Huitfeldts kandidatur i praksis er blitt styrket etter det som oppfattes som angrep.

Dersom Huitfeldt ikke blir utenriksminister likevel, vil spørsmål komme om Støre lot anonyme kilder påvirke beslutningen, påpeker flere i partiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer