- Angry Birds kan «lekke» informasjon til britisk og amerikansk etterretning

Det skriver The Guardian og New York Times.

SINT OG FLYGENDE AGENT?: Ifølge de siste dokumentene fra Edward Snowden, bruker etterretningsorganisasjonen NSA populære apper som Angry Birds og Google Maps til å overvåke brukerne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
SINT OG FLYGENDE AGENT?: Ifølge de siste dokumentene fra Edward Snowden, bruker etterretningsorganisasjonen NSA populære apper som Angry Birds og Google Maps til å overvåke brukerne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Avisene baserer seg på dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

De viser angivelig at National Security Agency (NSA) i USA og britiske Government Communications Headquarters (GCHQ) kan plukke opp informasjonen som populære mobilapper samler om brukerne og sender over mobilnettet.

Et godt eksempel Angry Birds-spillene blir, i det som skal være interne dokumenter fra GCHQ, brukt som eksempel for å vise hva slags informasjon som kan hentes ut av apper.

Det dreier seg blant annet om alder, kjønn og annen personlig informasjon om brukeren, og hvor vedkommende befinner seg.

- Kan se bilder Google Maps er en annen verdifull app for overvåkerne, ifølge dokumentene.

Å laste opp bilder på for eksempel Flickr eller Facebook kan gi e-tjenestene tilgang til vennelister, adresselister, telefonlogger og geografiske data.

NSA og GCHQ har siden 2007 samarbeidet for finne ut hvordan de kan få fatt i informasjonen fra appene - eller applikasjonene - som brukes på mobiltelefonen, ifølge Snowdens informasjon.

I tråd med loven En talskvinne for NSA sier til The Guardian at byrået ikke overvåker vanlige amerikanere, og at de også aktivt forsøker å fjerne overflødige data fra «uskyldige utlendinger».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer