Angsten eter sjelen

Det står dårlig til i tysk økonomi, selv kansler Schröder må søke trøst hos Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): «Ødelegg ikke Tyskland med snakk» («Redet Deutschland nicht kaputt»), oppfordrer Hans-Olaf Henkel (62) - tidligere formann i det tyske industriforbundet (BDI). I sin faste spalte i avisa Bild minnes han salig, alltid sigarrøykende Ludwig Erhard - det tyske økonomiske etterkrigsmiraklets far - som sa at «økonomi er 50 prosent logikk og 50 prosent psykologi».

- Når Erhard hevet sin sigar, steg røyken også fra tyske fabrikkpiper, skriver Henkel.

I DAG RYKER det snart ikke fra en eneste tysk fabrikkpipe lenger. I den nye teknologien er Tyskland en sinke.

Stemningen er tilsvarende i landet som i årtier var selve symbolet på vekst, trygghet og stabilitet. Borgerne går med blikket i bakken i disse dager, der de i ellers søte førjulstider venter på neste katastrofevarsel.

Hundretalls bedrifter går konkurs hver eneste dag. Storbedriftene flytter utenlands. Det som er godt for Daimler og BMW, er ikke lenger godt for Tyskland. Ingen våger å investere. Omsetningen i varehandelen stuper. Engstelige tyskere snur på euroen tre ganger, før de legger den tilbake i lommeboka. Ikke rart at forbundskansler Gerhard Schröder var interessert i å prate med Kjell Inge Røkke da han besøkte Norge nylig. For i sitt eget land leter han forgjeves etter gründere. Han finner knapt en spekulant som får det til å svinge rundt seg.

Ikke viljen til å ta sjanser for å skape noe nytt, men angsten er det framtredende ved dagens tyskere.

<>EN UNDERSØKELSE som nylig ble gjengitt i ukeavisa Die Zeit, bekrefter at tyskere flest er redde for det meste - for krig, for ensomhet, for at landet skal oversvømmes av utlendinger, for å bli ofre for kriminalitet og først og fremst for å bli uten arbeid. 57 prosent av tyskerne frykter å bli arbeidsløse. Bare 4,6 prosent av 3000 som ble spurt av en forskergruppe, tror at de skal kunne finne seg en ny jobb uten store vanskeligheter.

En statistikk som ble lagt fram i går, viser en eksplosjon i antall pasienter med mentale lidelser som følge av frykten for arbeidsløshet.

Stemningen har trolig gått fra vondt til verre. Fra prognoser som varslet 4,5 millioner arbeidsløse i løpet av vinteren, spår finanseksperten Carsten Maschmeyer nå at tallet kan komme opp i seks millioner.

- Regjeringens sparetiltak fører til at folk slutter å bruke penger og sparer av frykt, sier Maschmeyer, som tidligere var en ivrig Schröder-tilhenger.

For to måneder siden ble Schröders rødgrønne koalisjon gjenvalgt med et skrik. Schröder lovte et storstilt reformarbeid. Men halvhjertede reformforsøk strander på sterke interessegrupper som ikke vil gi opp sine privilegier. I stedet øker regjeringen skattene. Selv plastleketøy i sjokoladeegg skal heretter beskattes.

IFØLGE FERSKE meningsmålinger ville bare hver fjerde tysker stemt på Schröders sosialdemokratiske parti (SPD) i dag. Illsinte borgere beskylder regjeringen for valgsvindel og krever omvalg. Begrunnelsen er at finansminister Hans Eichel før valget skal ha underslått opplysninger om størrelsen på budsjettunderskuddet.

Politikerforakten trives ikke bare i halvmørket rundt stambordene i ølkneipene i disse dager. Avisene oppfordrer leserne til å sende inn sine beste kanslervitser. Titusener tyskere sender skjorter i posten til Schröder i protest mot at de blir flådd. Schröder-imitatoren Elmar Brandt er nummer én på tyske hitlister med nidvisa «Steuersong» (skattesang). Plata er solgt i en halv million eksemplarer. Imitatorens neste mål er å kvalifisere seg til neste års Melodi Grand Prix-finale i Riga med en ny Schröder-parodi.

- Brandt er en parasitt, tordner Doris Schröder-Köpf, som har gått på barrikadene for å forsvare sin kanslerektemann. Doris frykter at potensielle attentatmenn kan bli inspirert av politikerforakten. Og hun forlanger at tidligere SPD-formann Oskar Lafontaine skal ekskluderes fra partiet fordi han har sammenliknet Schröder med Heinrich Brüning, rikskansler i Weimarrepublikken. Med sin sparepolitikk som kastet millioner tyskere ut i arbeidsløshet, ble Brüning gjort medansvarlig for at Hitler vant fram med sin propaganda.

IKKE Å UNDRES OVER at Doris og Gerhard denne gang sto over årets presseball, høydepunktet i Berlins selskapsliv. Det er lite å feste for i et land der så mange gir inntrykk av å være statister i en dyster film av Rainer Werner Fassbinder. Hans mesterverk het «Angsten eter sjelen».