Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angus Sinclair (69) var bare 17 år da han drepte første gang. Nå er han dømt for Skottlands mest omtalte dobbeltdrap

Venninnene Christine Eadie (17) og Helen Scott (17) ble funnet voldtatt og drept åtte kilometer fra hverandre.

FIKK LIVSTIDSSTRAFF:   Angus Sinclair (69) fikk sin tredje livstidssdom da han i går ble dømt  for de såkalte Verdens ende-drapene.  Foto: STV
FIKK LIVSTIDSSTRAFF: Angus Sinclair (69) fikk sin tredje livstidssdom da han i går ble dømt for de såkalte Verdens ende-drapene. Foto: STV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 69 år gamle Angus Sinclair ble i Edinburgh i går ilagt livstidsdom for å ha voldtatt to tenåringsjenter og deretter kvelt dem med deres eget undertøy  i 1977.

Drapene som har vært uoppklart i 37 år, blir kalt Verdens ende-drapene etter puben i den skotske byen Edinburgh der jentene sist ble sett i live.

- Angus Sinclair kommer til å dø i fengsel, skriver Independent.  Dommeren satte minstetiden for soning til 37 år bak murene, noe som gjør at han vil være 106 år før han har mulighet til å søke om løslatelse, fastslår avisa.

Opphevet dobbel jeopardy-lov I nesten fire tiår har drapene på de to 17 år gamle jentene Christine Eadie og Helen Scott vært en av Skottlands mest omtalte drapsgåter.

Sinclaire ble tiltalt for drapene allerede i 2007, men rettssaken mot ham ble avsluttet da dommeren mente det ikke var nok bevis.

Dagens dom er den første etter at Skottland opphevet sitt forbud mot double jeopardy  - en lov som gjorde det ulovlig å prosedere samme sak mot en person to ganger.

Han skal ha samareidet om drapene med sin svigerbror Gordon Hamilton som døde i 1966.

Funnet dumpet Likene av de to jentene ble funnet dumpet på øde steder, rundt åtte kilometer fra hverandre i den skotske regionen East Lothian som er naboregionen til Edinburgh.

De var påført groteske skader.

Eadie ble funnet naken, med kvelemerker rundt halsen, og munnen kneblet med en truse. Armene var bunden bak på ryggen hennes.  Hun var voldtatt, bitt og slått, og sparket i både hodet og kropp.

Venninnen Scott ble funnet i en kornåker, delvis avkledd. Hun var kvelt med et belte og en tights rundt halsen. Også hun var voldtatt, banket og sparket. Politiet tror hun ble tvunget til å gå barfot ut i åkeren der hun ble drept.

Sinclair har nektet for drapene. Han hevder jentene hadde frivillig sex med ham og Hamilton i bilen hans, før de kjørte ut til East Lothian. Han sier at han deretter dro for å fiske og forlot de to jentene med svigerbroren som han gir skylden for drapene, ifølge stv.

 Han ble derimot ikke trodd på dette i retten.

- Rovdyr
- Han har ikke vist et gram anger, sa dommeren som dømte 69-åringen. Dommeren beskrev ham vider som «Et farlig rovdyr som har kapasitet til å synke til bunnen i fordervelse.»

- Uansett hvilke drømmer de to jentene hadde for framtiden sin, ble det endret til et mareritt den natta da de forlot Verdens Ende-puben, uttalte dommeren.

Det er ikke den første drapsdommen mot Sinclair. Bare 16 år gammel kvelte han 8 år gamle Catherine Reehill i Glasgow i 1961. Sinclair sa seg skyldig i uaktsomt drap og sonet bare seks år i fengsel for dødsfallet.

I 1982 ble han dømt for seksuelle overgrep eller voldtekt mot elleve unge barn. Mens han satt inne for overgrep, ble han i 2001 igjen dømt for voldtekt og drap. Denne gangen på Mary Gallacher som ble drept i 1978, ett år etter Verdens ende-drapene. 

Den pensjonerte sjefsetterforskeren Allan Jones sa i et intervju med Sky News at han mistenker Sinclair for å ha begått flere drap enn han er dømt for.     

VOLDATTT, DREPT OG LEMLESTET:  37 år etter at Helen Scott (til venstre) og Christine Eadie ble funnet drept, er det falt om i saken. Foto: NTB Scanpix
VOLDATTT, DREPT OG LEMLESTET: 37 år etter at Helen Scott (til venstre) og Christine Eadie ble funnet drept, er det falt om i saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling