Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Animert gjensyn

Etter over ti års atskillelse, og en opprivende rettssak i fjor høst, er de gamle parhestene Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen sammen igjen. Som visemakerne og artistene Knutsen og Ludvigsen dukker de nå opp både på CD og i en animasjons/«live»-video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Ole A. Sørli og hans Notabene Records som står bak prosjektet. I fjor prøvde han og Dolmen å stanse Lorentzens CD «Kanskje kommer kongen». Da sto de steilt mot hverandre. Nå er alle «bare gode venner» igjen.

Dristig prosjekt

- Det er ingen hemmelighet at det i mange år var et anstrengt forhold mellom Øystein og Gustav. Men det vonde har de lagt bak seg, og alt er stor stas igjen, sier Sørli.

- Men du og ditt Notabene Records, dere har jo lidd svære tap. Har du sterk nok rygg til å gå på dette?

- Etter akkordforhandlinger, sitter vi med en avtale jeg lever godt med. Notabene er et lite selskap, med få artister. Situasjone er bedre i dag enn de fem siste åra, sier Ole A. Sørli.

Animasjon og «live»

Gustav Lorentzen er for tida i Paris, Øystein Dolmen i Trondheim. Men for noen uker siden var de sammen i studio og gjorde opptak til en kortvideo som skal promotere CD-platen som kommer i slutten av måneden. For første gang i Norge, produseres den som en miks av animasjon og «live»-opptak.

The Beatles

- Teknikken er svært avansert. Da jeg kom med ideene mine skjønte jeg jeg hadde vært litt for vidløftig, sier Sørli.

- Men det går seg til. Nå aner jeg resultatet, og er svært fornøyd. Av musikere er det meg bekjent bare det gamle Beatles som har vært innom den samme teknikken. Filmen «Yellow Submarine» var også en blanding av animasjon og «live», akkurat som her, sier Sørli.

Selvlærte

Det er østerriksk-fødte Gerhard Aldorf som er ansvarlig for den grafiske animasjonen. Sammen med den engelsk-fødte redigerer James Taylor som er ansvarlig for det endelige resultatet. De to jobber i videofirmaet Punch. Her rår de over et meget avansert maskineri, som det finnes bare fire av i Norge. NRK har et av de andre.

- Vi er selvlærte. Det finnes ingen skole for dette faget, bare noen ganske få og temmelig uferdige kurs, forteller de to. Kortvideoen med Knutsen og Ludvigsen, som er på bare 30 sekunder, bruker de ei drøy uke på. Dagene er lange, helt opp i 16 timer foran skjermene.

15 sekunder

- Øystein Dolmen har laget to strektegninger som vi har fargelagt og som er utgangspunktet for animasjonsfrekvensen på 15 sekunder. Sammen med dette har vi «live»-opptakene med Lorentzen og Dolmen, som også er på 15 sekunder. Disse tok det sju mennesker og ni timer å få i boks, forteller Taylor og Aldorf.

Øystein Dolmen (Knutsen) og Gustav Lorentzen (Ludvigsen) hadde sin storhetstid fra 70-tallet til midt på 80-tallet. De ga ut sju LP-plater, reiste på et utall turneer og var hyppig brukt i TV.

CD-en de to utgir nå, samtidig med kortvideoen, inneholder 22 av de mest kjente melodiene fra deres tidligere produksjon.