Anita (42) kan miste 78.000 kroner i året på ny pensjon

Snart blir det strid om pensjonen til 800.000 nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): - Det er ekstra vondt at det er en Arbeiderparti-regjering som gjennomfører dette. Jeg trodde Arbeiderpartiet var på arbeidernes side, sier Anita Bråten til Dagbladet.no. Hun jobber som renholdsoperatør ved Vargstad videregående skole. Nå er hun klar for kamp.

- Vi har ikke tenkt til å gi fra oss disse rettighetene uten krig, sier Bråten.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er nærmere 800.000 ansatte i offentlig sektor i Norge, det vil si over 30 prosent av Norges totale arbeidsstyrke.

Strammer inn
I år skal pensjonen til samtlige offentlige ansatte reforhandles i årets tariffoppgjør. Da vil ordningene for tjenestepensjon i offentlig sektor kunne bli dramatisk forandret. Dette er pensjonsrettigheter som er knyttet til offentlig sektor, og som kommer i tillegg til Folketrygden.

I 2005 inngikk Høyre, Ap og sentrumspartiene Pensjonsforliket. Reformen er først og fremst et innstrammingstiltak. Den endrer reglene i Folketrygden, for å stramme inn på Folketrygdens utgifter. Nå skal også tjenestepensjon forandres.

27. februar vil et utvalg ledet av arbeidsminister Dag Terje Andersen (Ap) presentere partenes posisjon framfor vårens oppgjør. Men kampen har allerede startet.

- Rammer millioner
- Forandringen vil kunne ramme millioner av nordmenn, hvis man ikke bare regner de som jobber i offentlig sektor, men også alle de som vil jobbe i sektoren i framtiden, sier forfatter Magnus Marsdal til Dagbladet.no. I dag presenterer han sitt nye kampskrift «Mye å miste».

Debattér med Magnus Marsdal nederst i saken!

STOR SLITASJE: - I vårt yrke går slitasjen mye på nakke, rygg, skuldre. Særlig de som har jobbet lenge får forkalkninger, kroniske betennelser og gjerne problemer med hoftene, etter å ha gått så mange år på flatt og hardt underlag, sier Anita Bråten til Dagbladet.no. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN.
STOR SLITASJE: - I vårt yrke går slitasjen mye på nakke, rygg, skuldre. Særlig de som har jobbet lenge får forkalkninger, kroniske betennelser og gjerne problemer med hoftene, etter å ha gått så mange år på flatt og hardt underlag, sier Anita Bråten til Dagbladet.no. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN. Vis mer

I boken har De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte regnet på hvor store tapene for de enkelte kan bli.

Ifølge De Facto sine beregninger vil en lektor med sluttlønn på 450.000 kroner med tidligpensjonering ved 62 år risikere å få sitt pensjonsnivå kuttet med rundt 100.000 kroner ved 67 års alder. En renholder med 300.000 i inntekt kan få sitt pensjonert redusert fra 72 prosent av sluttlønnen til 46 prosent — et tap på 78.000 kroner i året.

- Stor slitasje
Ved Vargstad videregående i Lillehammer jobber det syv renholdere. De har 12.000 kvadratmeter å vaske rent daglig.

- I vårt yrke går slitasjen mye på nakke, rygg, skuldre. Særlig de som har jobbet lenge får forkalkninger, kroniske betennelser og gjerne problemer med hoftene, etter å ha gått så mange år på flatt og hardt underlag. Vi har mange slitne folk, særlig fra 55 år og oppover, sier Bråten.

I mange særlige fysiske slitsomme yrker er det vanskelig å stå ut i jobben fram til man fyller 67 år. Dagens ordning i offentlig sektor gir full opptjening på 30 år. Det er en av reglene som kan ryke i tariffoppgjøret i 2009.

- I mitt yrke vil jeg aldri klare å få 40 år med fulltids opptjening, sier Bråten.

- Mange mister mye
- Hvis innstrammerne får det som de vil, vil mange miste svært mye. De som vil rammes hardest av innstrammingene er mennesker med lav lønn, hardt arbeid, lav levealder og lav opptjeningstid, sier Marsdal.

HAR LITE: - Vi har lite, Men vi har mye å miste. Mange tror at dette handler om de som er gamle nå, men det er vi som er født etter 1963 som vil bli rammet, sier Anita Bråten. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN.
HAR LITE: - Vi har lite, Men vi har mye å miste. Mange tror at dette handler om de som er gamle nå, men det er vi som er født etter 1963 som vil bli rammet, sier Anita Bråten. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN. Vis mer

De som blir rammet er i hovedsak kvinner. 70 prosent av de ansatte i offentlig sektor er kvinner.

- Regjeringen må velge hvilke fot den skal stå på. Hvis den står hardt på Stortingets vedtak om at de offentlige ansattes tjenestepensjon nå må tilpasses innstrammingene i pensjonssystemet, går den i praksis inn for å slippe løs et pensjonssystem som straffer lavlønte kvinner for at de har hardt arbeid, lav levealder og ikke kan jobbe til nærmere 70, sier Marsdal.

Kan tape 78.000 kroner året
Renholder Bråten er hovedpersonen i Marsdals nye bok. Hun er også en av de som blir hardest rammet hvis det blir innstramninger i tjenestepensjonen. Hvis Bråten går av med tildigpensjon ved 62 år kan hun risikere å miste så mye som 78.000 kroner årlig fra fylte 67 år. Med dagens pensjonsnivå vil hun tjene 216.000 kroner fra fylte 67 år, nå kan hun risikere å få bare 138.000 kroner.

- Vi har lite, men vi har mye å miste. Mange tror at dette handler om de som er gamle nå, men det er vi som er født etter 1963 som vil bli rammet, sier Bråten.

Hun ber statsminister Jens Stoltenberg om å ikke svikte de lavlønte kvinnene. Oppgjøret om offentlig ansattes pensjoner har skapt generalstreik og massdemonstrasjoner i flere europeisk land. Bråten lover å ikke gi seg uten kamp.

- Vi er klare for streik, sier Bråten.

- IKKE UTEN KAMP: Anita Bråten vil ikke gi fra seg rettigheter uten strid. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN.
- IKKE UTEN KAMP: Anita Bråten vil ikke gi fra seg rettigheter uten strid. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN. Vis mer