Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anke i Birgitte-saken kan bli avvist

Birgitte Tengs' fetter leverte inn anken til Høyesterett for sent, hevder Erik Lea, som er bistandsadvokat for jentas foreldre. Han krever at Høyesterett avviser anken på grunn av for sen innlevering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesteretts kjæremålsutvalg avgjorde tirsdag at sentrale deler av anken over erstatningsdommen i Birgitte-saken slippes gjennom til full behandling i Høyesterett. Høyesterett kan imidlertid selv komme til å forkaste fetterens anke på grunn av for sen innlevering, skriver Dagsavisen.

- Vi krever saken avvist fordi anken ble innlevert etter at ankefristen var utgått. I slike saker er det to måneders ankefrist. Anken ble fremmet etter tre måneder, sier Erik Lea.

I slutningen fra Høyesteretts kjæremålsutvalg fremgår det at Høyesterett kan ta opp spørsmålet om å avvise anken når ankeforhandlingen starter.

Må betale uansett?

Dersom Høyesterett ikke avviser anken, skal landets øverste domstol for første gang vurdere om det er brudd på den europeiske menneskerettskonvensjonen at en som frifinnes for drap likevel dømmes til å betale erstatning for å ha drept personen. Problemstillingen med frifinnelse i straffesak og domfellelse i erstatningssak er behandlet av Høyesterett tidligere, men da i en sedelighetssak.

- Høyesterett fant da at det ikke er noe i veien for å dømme en person til å betale erstatning, såfremt det er en klar sannsynlighetsovervekt for at personen har begått det han var anklaget for, sier Lea.

I juni i fjor dømte Gulating lagmannsrett fetteren til å betale Birgittes foreldre 100.000 kroner i oppreisning for drapet på datteren. Dagen før ble han frifunnet av juryen i lagmannsretten for den samme handlingen. Birgitte Tengs ble i mai 1995 drept utenfor tettstedet Kopervik på Karmøy i Rogaland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media