Ankekaos i Øygard-saken

Når den ene parten i Øygard-saken anker til Høyesterett, anker motparten tilbake igjen.

ANKET: Dommen mot Rune Øygard i Eidsivating lagmannsrett er anket på en rekke punkter. Til sammen fem anker kan Høyesretts ankeutvalg måtte ta stilling til om skal opp i høyeste rettsinstans. Her fra jentas forklaring i lagmannsretten i Hamar i vår.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ANKET: Dommen mot Rune Øygard i Eidsivating lagmannsrett er anket på en rekke punkter. Til sammen fem anker kan Høyesretts ankeutvalg måtte ta stilling til om skal opp i høyeste rettsinstans. Her fra jentas forklaring i lagmannsretten i Hamar i vår. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eidsivating lagmannsrett dømte tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard til fengsel i ett år og tre måneder for seksuelle overgrep mot den fornærmede jenta fra hun var 14 til hun var 15 år gammel.

Den nå 17 år gamle jenta ble tilkjent 120 000 kroner i oppreisningserstatning.

Hennes bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mente det burde ha vært 260 000 kroner og varslet i går at hun vil anke størrelsen på beløpet til Høyesterett.

Ønsker avklaring Bistandsadvokaten ønsker å få en avklaring om aldersspennet fra 14 til 16 år og mener det skal ha betydning hvor hennes klient befant seg på skalaen da overgrepene skjedde og hun ønsker å se hvilken betydning Øygards ordfører-posisjon kan ha spilt, utdypet hun overfor VG i går. Fra før av ligger det en rekke anker i saken klar for Høyesteretts ankeutvalg å ta tak i.

Først anket statsadvokat Thorbjørn Klundseter straffutmålingen, noe Øygard motanket etter at han selv hadde anket saken for saksbehandlingsfeil.

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, varsler overfor NTB at hun vil råde eks-ordføreren å motanke en erstatningsanke også.

- Det er et sjansespill fra bistandsadvokaten, for jeg mener den er meget høy i forhold til hva Øygard er dømt for, sier Larsen til NTB.

Slik kan det bli Tingrettsdommer Rune Lium i Sør-Trøndelag tingrett, og som også er en del av Dommernes mediegruppe, sier Høyesteretts ankeutvalg nå vil vurdere de fem mulige ankene hver for seg for å se om de skal slippe gjennom nåløyet for behandling i Norges høyeste rettsinstans.

Dette kan bli utfallene, forklarer Lium:

• Høyesterett forkaster samtlige anker og dommen fra lagmannsretten blir rettskraftig.

• Anken om saksbehandlingsfeil tas opp. Da kommer spørsmålet om hele lagmannsrettdommen skal oppheves opp og en eventuell helt ny behandling i Hamar. Dermed behøver man i teorien ikke ta stilling til om de andre ankene burde tas opp.

• Høyesterett dropper saksbehandlingsanken, men tar opp både anken om straffutmåling og erstatningsbeløp.

• Høyesterett dropper saksbehandlingsanken, men tar opp enten anken om straffutmåling eller erstatning.

- Saksbehandlingsanken vil bli behandlet først, mens en anke over straffutmåling og erstatningsumåling vil mest sannsynlig bli behandlet i en felles sak, sier Lium til Dagbladet.

Han sier sjansen for å slippe til hos Høyesterett ikke blir større jo flere anker man sender inn.

- Det har ingen betydning. Det er helt umulig å si hva de kommmer fram til, sier Lium.