- Ankelbrudd har holdt Kim Jong-un på sykehus

Hevder diktatoren kan ha fråtset seg syk.

GLAD I EN SIGARETT: Dette bildet viser Nord-Koreas ubestridte leder Kim Jong-un under en av hans mange reiser rundt i landet i sommer. Bildet ble sluppet av det statlige nyhetsbyrået 2. juni i år, bare en måned før videoen av den haltende diktatoren ble sluppet. Det spekuleres kraftig i om Kim Jong-un er syk på grunn av hans forkjærlighet for mat, alkohol og sigaretter. Foto; REUTERS / KCNA / NTB Scanpix
GLAD I EN SIGARETT: Dette bildet viser Nord-Koreas ubestridte leder Kim Jong-un under en av hans mange reiser rundt i landet i sommer. Bildet ble sluppet av det statlige nyhetsbyrået 2. juni i år, bare en måned før videoen av den haltende diktatoren ble sluppet. Det spekuleres kraftig i om Kim Jong-un er syk på grunn av hans forkjærlighet for mat, alkohol og sigaretter. Foto; REUTERS / KCNA / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Sør-Koreas største dagsavis, Chosun Ilbo, har Nord-Koreas diktator Kim Jong-un (31) siden midten av september vært innlagt på sykehus etter å ha operert for ankelbrudd.

— Jeg hørte Kim Jon-un skadet ankelen i juni etter flere besøk rundt omkring i landet. Det endte med brudd i begge anklene, da han ikke sjekket opp skadene, sier Chosun Ilbos kilde, som nylig besøkte det lukkede diktaturet.

Det har den siste uka vært spekulert i hvor diktatoren kan befinne seg. Kim ikke har vist seg offentlig på over tre uker. Han ble sist sett 3. september på en konsert i Mansudae Arts Theater i hovedstaden Pyongyang. I tillegg var diktatoren fraværende da Den øverste folkeforsamlingen i Nord-Korea samlet seg i forrige uke.

Ubehag Den offisielle forklaringen fra Nord-Koreas propagandaapparat er at lederen «lider av ubehag», noe som tydeligvis kan stemme om vi skal tro på opplysningen fra den sørkoreanske avisa.

Ifølge avisa skal 31-åringen ha vært innlagt på den eksklusive Bonghwa Clinic i hovedstaden Pyongyang. Vaktholdet rundt sykehuset skal ha vært svært strengt, og det er ingenting som tyder på at Kim har forlatt hovedstaden.

I tillegg mener sørkoreansk etterretning å vite at europeiske leger har reist inn i Nord-Korea. Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skriver at også nordkoreanske leger har besøkt flere europeiske land for medisinske råd.

Det er foreløpig ukjent hva som har ført til ankelbruddet, men det kom allerede i sommer offisielle videobilder fra propagandaapparatet i landet som viser en haltende diktator, og det er altså denne ankelskaden som har forverret seg under Kims mange «peke på ting»-besøk til militærleirer og barnehjem.

Spist seg syk? Det er spekulert i om Kims halting og ankelskade skyldes livsstilsfremkalt urinsyregikt, mer kjent som podagra.

Det er kjent at 31-åringen både har problemer med vekta og med alkoholen. Bilder viser at han må ha lagt på seg betraktelig etter at han overtok makta i desember 2011.

Ifølge Yonhap lider diktatoren av sykdommen på grunn av fråtsing av både mat og drikke. De presiserer også at sykdommen antagelig har vært vanlig i Kim-familien.

Kims bestefar — Nord-Koreas grunnlegger — Kim Il-sung, Kims far og tidligere leder Kim Jong-il og hans eldre bror, Kim Jong-nam, skal alle ha hatt sykdommen.

Kim Jong-uns voldsomme begjær for europeisk ost, har blant annet blitt påvist ved at han har forsøkt å få trent opp sine personlige kokker til å lage franske oster.

Ifølge International Business Times skal Kim Jong-un også ha sneket til seg sigaretter og vodka i ungdommen, og fråtset i hamburgere.

Dette er tradisjoner han har opprettholdt under livet som despot.