Archie (12) erklært død:

Anker avgjørelse: - Bør bestemmes av gud

Foreldrenes advokat mener det ikke er bevist «utover rimelig tvil» at Archie Battersbee er død. Familien får støtte av kristenreligiøs organisasjon.

LIGGER I KOMA: Dommeren sa i retten at skadene på hjernen til Archie er for store. Nå anker familien avgjørelsen. Foto: Hollie Dance / NTB
LIGGER I KOMA: Dommeren sa i retten at skadene på hjernen til Archie er for store. Nå anker familien avgjørelsen. Foto: Hollie Dance / NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke ga britisk høyesterett legene ved The Royal Hospital i London lov til å koble 12 år gamle Archie Battersbee fra respiratoren han har vært tilkoblet siden 7. april.

Spesialister som har behandlet Archie de siste månedene, fortalte i begynnelsen av mai at det var «ganske sannsynlig» at han var «hjernedød».

- Behandlingen av den hjerneskadde gutten i koma burde stoppe, sa dommeren i sin avgjørelse.

Dommen var imidlertid ikke rettskraftig. Det betyr at saken ikke er avklart og at Archies familie hadde mulighet til å anke.

Nå har familien fått medhold i å kunne ta saken inn for lagmannsretten . Det skriver blant andre The Guardian og The Independent.

Bestrider dommen

For at dommeren skulle gå med på en fullstendig ankeforhandling, måtte familien bevise at de hadde en god sak.

KREVER MER TID: Familien til Archie mener at han for hver dag viser tegn til bedring og at han ikke har fått nok tid på seg til å bli bedre. Foto: Hollie Dance/ NTB
KREVER MER TID: Familien til Archie mener at han for hver dag viser tegn til bedring og at han ikke har fått nok tid på seg til å bli bedre. Foto: Hollie Dance/ NTB Vis mer

Mandag ettermiddag sa advokatfullmektig Edward Devereux til The Independent at det ikke var bevist «utover rimelig tvil» at Archie er død.

Videre hevdet han dommerens avgjørelse var tatt på bakgrunn av en sannsynlighetsovervekt.

Et annet poeng som Devereux trekker fram, er at han mener retten begikk feil ved å unnlate å imøtekomme de religiøse synspunktene til Archies familie før gutten ble erklært død.

Krever retten til å be om «mirakel»

Archies familie får hjelp og støtte av en kristenreligiøs kampanjeorganisasjon kalt Christian Legal Centre.

Da dommer Arbuthnots avgjørelse ble kjent forrige uke, gikk organisasjonens leder Andrea Williams ut med en uttalelse der hun fordømte dommen.

- Denne saken er den første av sitt slag i en engelsk domstol. Den har reist moralske, juridiske og medisinske spørsmål om når en person er død, sa Williams, før hun fortsatte:

- Archies foreldre mener at tidspunktet og måten for hans død bør bestemmes av gud, og krever retten til å be om et mirakel inntil og med mindre det skjer. Den troen må respekteres.

Funnet bevisstløs

Det var moren Hollie Dance som fant sønnen bevisstløs hjemme på gulvet. Moren tror han kan ha pådratt seg en hjerneskade etter at han prøvde å utføre en «challenge», ifølge BBC.

HOLDER FAST: Moren til Achie Battersbree, Hollie Dance, har et håp om at sønnen skal komme tilbake. Hun trygler sykehuset med å fortsette behandlingen. Foto: James Manning/ NTB
HOLDER FAST: Moren til Achie Battersbree, Hollie Dance, har et håp om at sønnen skal komme tilbake. Hun trygler sykehuset med å fortsette behandlingen. Foto: James Manning/ NTB Vis mer

Den 12 år gamle gutten har ennå ikke kommet til bevissthet, og legene ved The Royal Hospital har derfor ønsket å avslutte den livreddende behandlingen.

Archies foreldre, Hollie Dance og Paul Battersbee, har hele veien vært uenige i uttalelsen fra legene.

Ville stoppe behandlingen

Grunnet uenigheter ønsket sykehuset at en dommer skulle se på saken for å bestemme hva som var den «beste avgjørelsen» for den 12 år gamle gutten.

JAGES: Skogsarbeider Ethan Fell var bare på vei til jobb i Canada idet han fikk øye på dette dramaet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Basert på MR-undersøkelser konkluderte dommer Emma Arbuthnot med at Archie døde 31. mai. Arbuthnot mente behandlingen av den hjerneskadede gutten burde stoppes.

- Jeg gir tillatelse til at medisinsk fagpersonell ved Royal London Hospital kan avslutte behandlingen av Archie Battersbee og at han tas av respirator, sa Arbuthnot i rettssalen.

Klemte morens fingre

I et intervju med den britiske avisa The Guardian, fortalte mora at hun ble «syk» av kjennelsen. Hun følte sønnen ikke hadde fått nok tid på seg til å våkne.

Ifølge moren holder sønnen sitt eget blodtrykk, kroppstemperatur og at han i flere anledninger har holdt fast i hånda hennes.

- En dag klemte han fingrene mine så hardt at de ble helt røde, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer