DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje i Nordahl Bruns gate i 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. I dag ble en 33 år gammel mann dømt for drapet. Foto: Politiet
DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje i Nordahl Bruns gate i 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. I dag ble en 33 år gammel mann dømt for drapet. Foto: PolitietVis mer

Egil Tostrup Bråten

Anker dom på 10,5 års fengsel for Bråten-drapet

En mann er dømt til ti og et halvt års fengsel for drapet på Egil Tostrup Bråten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 33 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til ti og et halvt års fengsel for drapet på Egil Tostrup Bråten (23) i 2002. Den medtiltalte 30-åringen er dømt til tre års fengsel for grovt ransforsøk.

Begge dommene er ett år lavere enn aktors påstand, men 33-åringens forsvarer sier til Dagbladet at de vil anke.

- Dommen vil bli anket. Jeg er overrasket over rettens bevisvurdering, sier advokat Vidar Lind Iversen.

- Grundig dom

Anne Kristine Bohinen, som er bistandsadvokat for Bråthens foreldre, forteller at foreldrene er lettet over at de to mennene ble dømt.

- De trodde aldri saken ville bli oppklart og hadde forsont seg med det. Det er klart at de nå er lettet over at det foreligger en dom, sier Bohinen til Dagbladet og legger til:

- De tar dommen til etterretning og påpeker at det har vært en forsvarlig og saklig rettsbehandling, og en grundig dom.

Det er foreløpig ikke klart om noen av partene kommer til å anke dommen.

- Jeg registrerer at begge blir domfelt i samsvar til tiltalen. Retten har lagt seg på et lavere nivå enn vår påstand. Dommen vil nå bli sendt til riksadvokaten, som tar stilling til om vi skal anke, sier statsadvokat Ingrid Vormeland Salte til NRK.

Ventet 14 år på svar

Det var mandag 18. november 2002, rundt klokka 00.50, at 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble knivstukket utenfor hybelen sin i Nordahl Brunsgate i Oslo. Han døde kort tid etter på sykehus.

Det skulle ta 14 år før 23-åringens familie og venner skulle få svar på hva som skjedde den natta.

For politiet sto lenge nærmest på bar bakke etter drapet i 2002, helt til de fikk en komplett DNA-analyse av en knivslire ved åstedet i fjor.

Tilsto drapet

Nye analysemetoder gjorde det mulig for etterforskerne å få ut en DNA-profil. I 2013 dukket navnet på hovedtiltalte opp i søk. Han ble kalt inn til avhør. I novemeber i fjor ble han pågrepet og siktet for drapet.

Tidligere denne måneden startet rettssaken mot de to mennene som var tiltalt i saken, og i dag falt dommen.

Ba om frifinnelse

En 33-åring fra Oslo, som i avhør tilsto å ha drept Tostrup Bråten, ble tirsdag dømt til 10,5 års fengsel. Han var 18 år gammel på drapstidspunktet.

33-åringens forsvarer Vidar Lind Iversen la i sin prosedyre vekt på at hans klient er like troverdig som 30-åringen, og at han har tatt ansvar ved å erkjenne at det var han som knivstakk Bråten ved et uhell, ifølge NTB.

- Man kan ikke utelukke at hans forklaring er riktig. Det er ikke ført bevis for at min klient hadde til hensikt å treffe Bråten, sier Iversen som ber om at 33-åringen frifinnes for ransforsøk og forsettlig drap, men domfelles for uaktsomt drap, som har en langt lavere strafferamme.

Den medtiltalte 30-åringen, som var 16 år gammel i 2002, ble dømt til tre års fengsel for grovt ransforsøk av Tostrup Bråten.

30-åringens forsvarer Vegard Aaløkken sa under rettssaken at aktors påstand om fire år er altfor streng og ba om at han i stedet dømmes på mildeste måte.

- Min klient var et barn da drapet skjedde, sa Aaløkken, som også legger vekt på at hans klient har gitt en uforbeholden forklaring til politiet.

- Trodde aldri saken ville bli oppklart
Faren til Egil Tostrup Bråten var til stede da rettssaken mot de to startet tidligere denne måneden. Han ga da klart uttrykk for at han var lettet over at rettssaken var i gang.

- Jeg hadde egentlig forsonet meg med at denne saken ikke ville bli oppklart, men nå kommer vi i mål likevel, sa Steinar Bråten til Dagbladet.

Dagbladet kommer tilbake med mer.