Anker dommene

EGERSUND (Dagbladet): Tre av forsvarerne i Egersund-saken har allerede bestemt seg for å anke dommene i Dalane herredsrett. Strengeste straff fikk den 19 år gamle jenta. To av de til sammen ti tiltalte ungdommene ble frifunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarerne til de hovedtiltalte reagerer på rettens forståelse av hva som er voldtekt og hva som kan legges i medvirkningsansvaret.

Retten mener de tiltalte ikke kan dømmes for voldtekt når det gjelder samleiet den fornærmede 21-åringen gjennomføre på stuebordet. Derimot mener retten det var voldtekt når 21-åringen ble tvunget til onanering med diverse gjenstander i flere timer.

Dalane herredsrett mener den hovedtiltalte jenta var den utløsende faktor og den dominerende hovedperson i det som utviklet seg i huset i Hafsøyveien høsten 1996. Retten mener den i straffeutmålingen har tatt tilstrekkelig hensyn til jentas traumatiske bakgrunn.

Retten mener dessuten at det ikke er grunn til å ta standpunkt til helse- og sosialetatens håndtering av saken i Egersund. Om det var svikt i oppfølgingen, kan ikke retten se får betydning for verken straffeskyld eller straffeutmåling.

Aktor hadde lagt ned påstand om fengsel fra halvannet til tre og et halvt års fengsel for de fem hovedtiltalte.

Dette ble dommene:

Kvinne 19 år: Fengsel 2 år 3 mnd.

Mann 18 år: Fengsel 1 år 3 mnd

Mann 19 år: Fengsel 2 år

Mann 24 år: Fengsel 1 år 3 mnd

Mann 18 år: Fengsel 1 år 3 mnd

Kvinne 22 år: Betinget fengsel 30 dager

Mann 20 år: Samfunnstjeneste i 180 timer, subsidiært 6 mnd. fengsel

Mann snart 19 år: 30 dager betinget fengsel

Mann 18 år: frifinnes

Mann snart 25 år : frifinnes.

De fem hovedtiltalte er dømt til å betale fornærmede til sammen 300 000 kroner i erstatning.