Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anker frifinnelse av nordmenn i Brasil

Påtalemyndigheten i Brasil anker frifinnelsen av Geir Pettersborg, en annen nordmann og tre brasilianere.

«OPERASJON PARADIS»: Geir Asbjørn Pettersborg. Foto: Gunnar Hultgreen
«OPERASJON PARADIS»: Geir Asbjørn Pettersborg. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet: Den føderale dommeren, Mário Azevedo Jambo i tingretten i Natal frikjente for to uker siden nordmannen Geir Pettersborg, en annen nordmann og tre brasilianere for grov organisert kriminalitet.

I frifinnelsesdommen kom dommer Mário Azevedo Jambo med kraftig kritikk mot både det føderale politiet og påtalemyndigheten i Natal.

Noen timer før dommen hadde blitt rettskraftig, leverte påtalemyndighetene i Natal inn en anke. Det betyr at Pettersborg og de andre må igjennom en ny rettsrunde.

- Ikke overrasket - Vi hadde håpet at dommen var endelig. Men vi er ikke overrasket over at påtalemyndigheten valgte å anke saken inn for en høyere domstol i Recife, sier Geir Pettersborg til Dagbladet.

Pettersborg, den andre nordmannen og tre brasilianere er en del av den store Natal-saken, hvor en rekke norske forretningsfolk i 2007 ble anklaget for å stå i ledtog med en kriminell norsk innvandrergjeng - B-gjengen.

Flere nordmenn er dømt til lange fengselsstraffer, dommene er ikke rettskraftige. Andre nordmenn er fortsatt siktet, og risikerer mellom 10 og 20 år i fengsel. Nordmennene er fortsatt anklaget for grov korrupsjon og internasjonal kriminalitet.

Dagbladet har forgjeves søkt Santiago Hounie, i Policia Federal i Natal, som leder etterforskningen av nordmennene i delstaten Rio Grande do Norte i Brasil.

Hos det føderale politiet i Brasil får Dagbladet opplyst at etterforskningsleder Hounie ikke er tilgjengelig.

300 millioner For Geir Pettersborg og en rekke andre nordmenn startet marerittet i mai 2007. Da slo tungt bevæpnet politi til i Brasil, og arresterte flere nordmenn og brasilianere i Natal. Samtidig slo politiet i Norge til og pågrep rundt 15 personer i Oslo.

Norsk og brasiliansk politis teori var at norske forretningsmenn samarbeidet med B-gjengen, og at flere hundre millioner kroner
var investert i Brasil. Investeringene skulle etter politiets teori stamme fra kriminalitet i Norge.

Verdier for vel 300 millioner kroner ble beslaglagt i Brasil, da politiet slo til.

33 eiendommer - kontorbygg og boliger - ble gjennomsøkt i Natal i jakten på bevis, som skulle knytte de norske forretningsmennene til B-gjengen og internasjonal organisert kriminalitet.

Siden har anklagene mot nordmennene sakte men sikkert smuldret bort.

Selv om det er dokumentert at de norske forretningsmennene ikke har noe med hverken B-gjengen eller internasjonal kriminalitet å gjøre, er nordmennene fortsatt siktet.

Venter søksmål - Forhåpentligvis kommer saken opp for domstolen i Recife i løpet av noen måneder. Men det kan ta lengre tid. Det har våre advokater antydet, sier Geir Pettersborg.

Etter at straffesaken mot Pettersborg er behandlet i det som tilsvarer en norsk lagmannsrett i Recife, kan den tapende part anke dommen inn for Høyesterett i Brasilia.

Dommen, som dommer Mário Azevedo Jambo avsa i retten i Natal, var knusende mot politiet og påtalemyndigheten. Blir denne dommen stående, er det grunn til å anta at det vil bli reist søksmål mot både det føderale politiet og påtalemyndigheten i Brasil.

Geir Pettersborg og de andre som nå må møte i en ny rettsrunde, har fortsatt store verdier beslaglagt. Flere eiendommer er beslaglagt.

Det ble også tatt beslag i et beløp på vel tre millioner norske kroner. Penger som de siktede har redegjort for, og som stammer fra eiendomstransaksjoner.

- Ved godt mot - Selv om dommen nå er anket, er jeg ved godt mot sier Geir Pettersborg. Han innrømmer likevel at det har tatt på med anklager og snart åtte i uvisshet.

Pettersborg ble først dømt ti 10 års fengsel i Natal. Denne dommen ble opphevet av lagmannsretten i Recife. Deretter ble han blankt frifunnet da saken kom til ny behandling i tingretten i Natal. Nå skal saken opp til ny behandling i lagmannsretten i Recife.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling