Anker frifinnelsen av Rotta

DRAMMEN (Dagbladet): Etter det Dagbladet erfarer, foreslår statsadvokat Kristina Nicolaisen overfor riksadvokaten at frifinnelsen av Torkjel Alsaker i Bandidossaken ankes til Borgarting lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alsaker, kalt Rotta, ble i Drammen tingrett i forrige uke blankt frifinnet for å ha vært hovedmannen bak bomeattentatet mot Bandidos-hovedkvarteret i byen i juni 1997, slik påtalemyndigheten hevder. Nicolaisen hadde påstått fengsel i 16 år for Alsaker.

Eksplosjonen kostet ett menneskeliv. En kvinne, som tilfeldigvis kom fordi i bil sammen med sin mann, ble drept momentant. Bomben gjorde skader for nærmere 300 millioner kroner.

Det var bare en forklaring fra en medtiltalt som knyttet Alsaker til attentatet, og det fant ikke retten var tilstrekkelig.

Av de sju som sto tiltalt etter den såkalte mordbrannparagrafen, ble tre frifinnet: Roger Ekeberg, Hans Mikkelsen og Morten Hoelstad. De ble imidlertid dømt for grovt skadeverk, og fikk alle tre års fengsel. De ble løslatt fra varetekt samme dag som dommen falt.

Ette det Dagbladet kjenner til, har statsadvokat Nicolaisen innstilt på overfor riksadvokaten at saken ankes når det gjelder skyldspørsmålet også for de tre.

John Gerhard Berg, som plasserte bomba, ble dømt etter tiltalen for mordbrann _ og fikk 10 års fengsel. Han har tatt betenkningstid, når det gjelder eventuell anke. Det samme har Kai Mosether, som kjørte fluktbilen med Berg fra Drammen til Hamar. Mosether fik fem års fengsel.

Roger Elvsveen, som tingretten mente hadde spilt en mer sentral rolle i forberedelsene enn Ekeberg, Mikkelsen og Hoelstad, fikk åtte års fengsel. Han har anket.

Det er riksasdvokaten som endelig avgjør ankespørsmålet for Alsaker, Ekeberg. Mikkelsen og Hoelstad, fordi mordbrannparagrafen har en strafferammen på 21 års ubetinget fengsel, lovens strengeste.

jorgen.tangnes@dagbladet.no

FRIKJENT: Torkjel Alsaker.