Alexander omkom:

Anker frifinnelsen av svensk politimann

Aktor har valgt å anke frifinnelsen av den svenske politibetjenten tiltalt i saken om dødsulykken til norske Alexander Storåker (16).

DØDE: 16 år gamle Alexander Storåker døde i en mopedulykke 12. mai 2020. Foto: Privat (med tillatelse fra familien).
DØDE: 16 år gamle Alexander Storåker døde i en mopedulykke 12. mai 2020. Foto: Privat (med tillatelse fra familien). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at norske Alexander Storåker (16) døde i en mopedulykke 12. mai 2020, har saken skapt store overskrifter både i Norge og Sverige.

Politimannen som var tiltalt for både tjenestefeil og for å ha forvoldt en annens død, ble i november frikjent på begge punktene.

Nyheten om den svenske politimannens frikjennelse har tidligere fått Alexanders far til å reagere kraftig.

Ankefristen var satt til 25. november og i en e-post til Dagbladet bekrefter far Frode Storåker at saken er anket inn.

- Vi anket tingrettens dom siden vi ser på den som feilaktig, og at politimannen har gjort seg skyldig i tjenestefeil og forårsaket Alexanders død, sier han.

- Ikke forsvarlig

Politiet ble først oppmerksomme på Alexander og en venn som kjørte moped i Lerum utenfor Göteborg. Etter at politiet skal ha fulgt etter de to tenåringene, sluttet jakten med at Alexander døde.

16-åringen var norsk statsborger, og er født i Tromsø. Familien flyttet til Sverige i 2007.

Aktor i saken mente at politiets valg om å forfølge mopedene ikke har vært forsvarlig, noe de ikke fikk medhold for i den første rettssaken.

Tingrettens dom vurderte «samlet sett at aktor ikke har kunnet sannsynliggjøre sin påstand om at politiet drev en forfølgelse av flyktende kjøretøy i strid med politilovens alminnelige behovs- og forholdsmessighetsprinsipper.»

Dagbladet har vært i kontakt med aktor i saken, Anders Jakobsson, som bekrefter at han har anket saken til Hovretten, tilsvarende lagmannsretten i Norge.

Inntil videre er det, ifølge aktor, ikke satt en dato for den neste rettssaken.

DRAMATISK: Da to ranere truet til seg klokker og smykker formillioner av kroner med pistol, la politiet i Oslo ut på jakt. Se den dramatiske pågripelsen. Video: Politiet. Redigering: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Familien har håp

- Vi har et håp om at neste rettsinstans kommer til å vurdere vitner og tilgjengelig informasjon seriøst og ikke bare akseptere politimennenes versjon, sier Frode Storåker.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar til anken fra den svenske politimannens forsvarer, Erik Pousard. Han har tidligere uttalt til Dagbladet at han synes dommen til tingretten er velskrevet og begrunnet.

- Dommen er, ifølge min oppfatning, riktig. Tingretten, som er enig, har gjort en riktig vurdering av omstendighetene og av bevis som har blitt presentert, sa advokat Pousard til Dagbladet tidligere i november.

Han ville på daværende tidspunkt ikke ta stilling til en eventuell anke.

Dommen fra tingretten er anket inn av både aktor, familien til Alexander og bistandsadvokaten til den andre gutten involvert i hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer