Anker ikke drapsdommen

Svein Jemtland tar ikke dommen på 17 års fengsel for drapet på kona Janne Jemtland til Høyesterett.

DØMT: Svein Jemtland ble i lagmannsretten dømt til 17 års fengsel. Foto: Privat
DØMT: Svein Jemtland ble i lagmannsretten dømt til 17 års fengsel. Foto: PrivatVis mer

Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett. Det melder NRK. Ankefristen gikk ut 19. juli, og i dag ble avgjørelsen kjent.

Svein Jemtland ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til 17 års fengsel for drapet på kona Janne Jemtland. Straffen var ett år kortere enn dommen fra Hedmarken tingrett i 2018.

- Jeg har ingen kommentar til avgjørelsen, sier Svein Jemtlands forsvarer, advokat Ida Andenæs hos advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

Kan likevel havne i Høyesterett

Påtalemyndigheten har på sin side fremdeles mulighet til å anke. Den tiltalte har to ukers ankefrist. Statsadvokaten og riksadvokaten har på sin side fire ukers frist på å bestemme om de vil anke dommen.

Eidsivating lagmannsrett mente, i likhet med tingretten, at drapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

I dommen har lagmannsretten lagt særlig vekt på den «respektløse behandling av Janne Jemtland etter skuddet og hans opptreden overfor barna og omgivelsene etter drapet.»

Skjulte spor

Ifølge dommen skjøt Jemtland sin kone med en pistol ved parets hjem like etter klokka 02.15 natt til 29. desember i 2017. I avhør har ham forklart at pistolen gikk av ved et uhell og traff kona i hodet. Selv om drapet ikke ble vurdert som overlagt av lagmannsretten, ble det i dommen vist til at Jemtland hadde et sterkt drapsforsett.

«Hans systematiske og planmessige arbeid for å skjule spor gir et bilde av en kald og kalkulerende drapsmann», heter det i dommen.

I en enstemmig dom i Hedmarken tingrett ble ektemannen dømt til 18 års fengsel i desember i fjor. Jemtland nektet straffskyld og anket da dommen på stedet.

Ville frifinnes

Jemtland har tidligere forklart at han forsøkte å ta fra kona en pistol, og at de falt og at et skudd gikk av ved et uhell. Ifølge ektemannens egen forklaring dumpet han liket av kona i Glomma natta etter at hun ble skutt. Hun skal imidlertid ikke ha blitt druknet i elva hvor hun ble funnet.

Jemtland var savnet i to uker før ektemannen ble pågrepet og siktet for drapet.

Dagen etter ble den drepte kvinnen funnet på bunnen av Glomma. Rettsmedisinerne konkluderte med at selv om skuddet som ble avfyrt var dødelig, døde Jemtland av drukning få timer etter at hun ble skutt.