Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anker klimadommen til Høyesterett

Greenpeace og Natur og Ungdom anker dommen i klimasøksmålet til Høyesterett.

ANKER: Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, og Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom anker til Høyesterett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ANKER: Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, og Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom anker til Høyesterett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er krystallklart at staten bryter Grunnloven og vår rett til et sunt miljø ved å tildele nye oljefelt. Den norske oljepolitikken svikter min generasjon og truer framtida vår. Derfor anker vi, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom, i en pressemelding.

Søksmålet gjelder brudd på Grunnlovens miljøparagraf § 112 over tildeling av ti nye oljelisenser i et nytt område i Barentshavet.

Greenpeace, Natur og Ungdom og Besteforeldrenes klimaaksjon tapte søksmålet mot regjeringen om i januar.

De ble i tillegg pålagt å betale 580 000 kroner i saksomkostninger til Olje- og energidepartementet.

Oslo tingrett avviste organisasjonenes krav om at vedtaket måtte kjennes ugyldig og slår også fast at staten har iverksatt tiltak slik loven krever.

I dommen slås det fast at miljøparagrafen ikke omfatter utslipp av CO2 i utlandet fra eksportert olje og gass.

Tingretten konkluderer også med at risikoen for miljøskade som følge av oljeletingen, kan karakteriseres som begrenset.

- For mennesker og miljø spiller det ingen rolle hvor oljen brennes. Ved å åpne disse nye områdene for oljevirksomhet er den norske staten både moralsk og juridisk ansvarlig for utslippene den skaper. I løpet av rettssaken vil vi fortsette å føre bevis for dette, sier derimot Truls Gulowsen i Greenpeace i dag.

Dersom Høyesterett aksepterer anken, vil det være første gang denne lovparagrafen prøves for Høyesterett. Paragrafen forplikter staten til å ivareta innbyggernes og etterkommernes rett til et trygt og godt miljø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!