ANKER: Advokat for den tiltalte, Brynjulf Risnes (t.v.) hilser på aktor Pål K. Lønseth etter domsavsigelsen i krigsforbrytersaken som ble opplest i Oslo tingrett. Nå anker den krigsforbtyterdømte Mirsad Repak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
ANKER: Advokat for den tiltalte, Brynjulf Risnes (t.v.) hilser på aktor Pål K. Lønseth etter domsavsigelsen i krigsforbrytersaken som ble opplest i Oslo tingrett. Nå anker den krigsforbtyterdømte Mirsad Repak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Anker krigsforbryterdom

Mirsad Repak (42) anker dommen fra Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 42 år gamle norskbosnieren som ble dømt for krigsforbrytelser under krigen i Bosnia, anker dommen fra Oslo tingrett.

- Han skal anke store deler av dommen, opplyser 42-åringens forsvarer Brynjulf Risnes til VG Nett.

Den historiske dommen fra tingretten falt 2. desember. 42-åringen ble funnet skyldig i elleve tilfeller av frihetsberøvelse og ett tilfelle av vold. Mannen ble dømt til fem års fengsel samt til å betale 400.000 kroner i oppreisning til åtte ofre.

Beslutningen om å anke kommer samme dag som ankefristen utløper. Et av de viktigste punktene som den domfelte ønsker å få prøvd på nytt, er tiden som har gått siden hendelsene skjedde.

- Dette er vanligvis et sterkt straffenedsettende moment, og vi vil anke dette spesielt, sier Risnes, som håper ankesaken kan komme opp i Borgarting lagmannsrett allerede i løpet av våren.


Les mer om saken her

Hos Riksadvokaten

Det er Riksadvokaten som beslutter om også påtalemyndigheten skal anke saken til lagmannsretten.

- Vi sendte vår innstilling til Riksadvokaten på tirsdag, og jeg vil tro at de kommer med en beslutning før jul om også påtalemyndigheten skal anke, sier statsadvokat Pål Lønseth til NTB. Han ønsker ikke å røpe innholdet i innstillingen.

Lønseth er ikke overrasket over at 42-åringen valgte å be om å få saken sin prøvd på nytt.

- Det var vel som forventet at han ikke var fornøyd med dommen, sier Lønseth.

Til Høyesterett

Tingrettsdommer Finn Haugen sa da dommen falt for to uker siden at saken bør ankes helt til Høyesterett. Haugen mener landets øverste domstol bør avklare om de nye krigsforbryterparagrafene i straffeloven kan benyttes uten å bryte Grunnlovens regler om at nye lover ikke kan ha tilbakevirkende kraft.

Lønseth og hans medaktor Jan Eirik Thomassen mener på sin side at de nye krigsforbryterbestemmelsene bare er nye merkelapper på gamle bestemmelser i straffeloven, og at de derfor har full dekning i de gamle lovbestemmelsene fra 1902.

- Som jeg har sagt tidligere er det så vidt mange spørsmål i denne saken at det nok er grunn til å tro at Høyesterett bør ta stilling til dette, sier Lønseth.

(NTB)