ANKER: Aktor Pål Kulø Lønseth og advokat for tiltalte Brynjulf Risnes (i bakgrunnen) etter domsavsigelsen i krigsforbrytersaken som ble opplest i Oslo tingrett.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
ANKER: Aktor Pål Kulø Lønseth og advokat for tiltalte Brynjulf Risnes (i bakgrunnen) etter domsavsigelsen i krigsforbrytersaken som ble opplest i Oslo tingrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Anker krigsforbryterdommen

Mener tiltalte kan dømmes for forbrytelser mot menneskeheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten anker deler av Oslo tingretts dom i krigsforbrytersaken og rettens avgjørelse om at man ikke kan dømme tiltalte etter den nye paragraf 102 i strafferetten om forbrytelser mot menneskeheten.

I Oslo tingretts dom i begynnelsen av desember går det fram at bruk av den nye lovbestemmelsen er i strid med Grunnlovens bestemmelser om at man ikke kan gi nye lover tilbakevirkende kraft.

- Vi mener at tingrettens syn på loven på dette punktet er feilaktig, og vi anker derfor over rettens lovanvendelse, sier statsadvokat Pål K. Lønseth til NTB.

Allerede da dommen falt, sa Lønseth at det kunne ble aktuelt å anke denne delen av dommen til høyere rett.

Men også rettens formann i krigsforbrytersaken i Oslo tingrett, tingrettsdommer Finn Haugen, gikk etter rettssaken til det uvanlige skritt å tilråde en anke i dette spørsmålet. Haugen sa da til NTB at dommen bør ende i Høyesterett slik at landets høyeste domstol får behandlet spørsmålet og avklart om den nye loven kan brukes uten å bryte med Grunnlovens regler.


(©NTB)