Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anker leiemorder-dom

Krigsjournalist Pål Refsdal vant i byretten mot Norsk Folkehjelp som anklaget ham for å ville drepe tre av deres ansatte i Angola. Likevel anker Refsdal til lagmannsretten for å vinne mer i den pikante saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20. juli falt dommen hvor følgende utsagn erklæres dødt og maktesløst:

«En nordmann som tidligere var ansatt i Norsk Folkehjelp (NF) i Angola, Pål Refsdal, har forsøkt å leie en angolansk statsborger til å drepe tre nordmenn knyttet til Norsk Folkehjelps mineprogram i Angola.»

Norsk Folkehjelp ble dømt til å betale 50 000 kroner i oppreisning til Refsdal, men journalisten må betale til sammen 26 000 kroner i saksomkostninger for to av de fire saksøkte Folkehjelp-ansatte. Medregnet advokatutgifter betyr det at Refsdal taper penger på saken tross seieren i byretten.

- Skal koste å leke gud

- Dette var mer en prinsippsak enn en økonomisk sak. Jeg er fornøyd med at påstanden ble mortifisert, men jeg er misfornøyd med at kun Norsk Folkehjelp må betale oppreisning, sier Refsdal til Dagbladet.no.

Pål Refsdal har anket nesten samtlige av punktene hvor byretten ikke ha ham medhold, men hovedpoenget hans er at de to NF-lederne personlig må betale ham oppreisning.

- I dommen heter det at de kun handlet som medlemmer i Norsk Folkehjelp. Hvis ikke to toppledere har personlig ansvar, hvem er da ansvarlig for det organisasjonen gjør? De har lekt gud ved å slenge slike beskyldninger mot meg, og det skal koste, sier Refsdal.

NF tar selvkritikk

Norsk Folkehjelp vil ikke anke saken.

- Vi aksepterer byrettens domsslutning. Vi er innforstått med at vi kunne ha formulert oss annerledes, og vi forholder oss til Refsdals anke når den kommer for retten, sier infosjef Ivar Kristiansen i Norsk Folkehjelp.

- Det blir jo et dårlig regnestykke for Refsdal, men vi håpet på full frifinnelse og er derfor skuffet over dommen, sa Norsk Folkehjelps advokat Arne Meltvedt da han ble kjent med dommen.

Refsdals advokat, Per Danielsen, hevder at frifinnelsen av NF-lederne skyldes en misforståelse.

- Byretten har lagt til grunn at vi ikke anførte de to NF-lederne som straffeskyldige. Det stemmer ikke, fastholder Danielsen.

Intriger og gnisninger

FAKTA om Pål Refsdal

  • Den norske frilansjournalisten Pål Refsdal har vært i medias søkelys en rekke ganger siden 1980-tallet.
  • I 1985 fulgte Refsdal mujahedin-geriljaen i Afghanistan og deltok i flere angrep mot sovjetiske styrker.
  • Året etter fulgte Refsdal en gruppe tamilske separatister som forsøkte å ta seg fra India til Sri Lanka i båt. Utenfor kysten av Sri Lanka ble båten beskutt av et marinefartøy. Refsdal hoppet over bord, og ble reddet først halvannen time senere av et indisk fiskefartøy.
  • Refsdal fulgte på 1980-tallet også flere geriljagrupper i Mellom-Amerika, og ble av ukebladet Vi Menn omtalt som Norges «tøffeste krigsreporter».
  • Etter et mellomspill som hjelpearbeider for Norsk Folkehjelp og Redd Barna, og presse- og informasjonsoffiser for den norske FN-bataljonen i Bosnia, dro Refsdal til Kosovo der han samarbeidet tett med den kosovoalbanske UCK-geriljaen.

  • I juni 1998 ble Refsdal såret under et jugoslavisk angrep. Først etter tre måneder på geriljaens primitive feltsykehus, forlot han provinsen. Noen måneder senere vendte han tilbake.

I dommen legger byrettsdommer Torjus Gard vekt på at Norsk Folkehjelp burde vært mer ettertenksom da de i 1997 fikk opplysninger om at Refsdal var på jakt etter en leiesoldat for å ta livet av tre NF-folk.

Det var «ingen overhengende fare som gjorde at det måtte reageres umiddelbart. Det kunne være på sin plass å skaffe et bedre grunnlag», heter det i domspremissene. Retten kritiserer også at NF videreformidlet anmeldelsen til Utenriksdepartementet.

Den pikante saken hadde startet med konflikter mellom NF og Pål Refsdal som var ansatt i organisasjonens mineryddingsprosjekt i Angola.

- Det startet med intriger og gnisninger som kuliminerte med disse åpenbart sjikanøse beskyldningene, sa Per Danielsen i retten i juni.

Sex og narko

Refsdal hadde et halvårlig engasjement for Norsk Folkehjelp i Angola i 1995. Etter at jobben var avsluttet, beskyldte han Norsk Folkehjelp for narkobruk og seksuelle overgrep mot mindreårige i det afrikanske landet.

- Jeg gjorde Norsk Folkehjelp oppmerksomme på disse ryktene, men det virket ikke som om de ønsket å komme til bunns i saken, sier Refsdal.

Da kona hans var på ferie i Angola sommeren 1996, skal hun ha møtt flere NF-folk på diskotek. Hun fortalte at den ene var sammen med en 15-årig jente som hun kjente igjen. Jenta skal ha fortalt at hun hadde hatt sex på et hotellrom med den ene nordmannen - en familiefar som var sjef i Norsk Folkehjelp.

Kastet på glattcelle

Disse opplysningene delte Refsdal med NF, som satte igang en intern undersøkelse. Denne avdekket ingen kritikkverdige forhold, og statsadvokaten i Oslo valgte å ikke etterforske saken. Norsk Folkehjelp forlangte da at Refsdals kone skulle ta tilbake beskyldningene.

- Jeg oppfattet det slik at de kom til å saksøke oss. Derfor dro jeg til Angola for å skaffe beviser, sier Refsdal.

Det var under denne turen han angivelig skal ha forsøkt å leie en morder. En angolaner fortalte Norsk Folkehjelp om Refsdals påståtte forslag. Mannen sa han avslo et angivelige forslaget. Ifølge NF forklarte angolaneren at Refsdal tilbød ham 25 000 dollar for å ta tre liv.

Refsdal ble anmeldt og måtte tilbringe en dag på glattcelle i Norge da han ble politiavhørt. Han fikk også problemer i forbindelse med jobbsøking i etterkant av saken.

ANKER IKKE: Advokat Arne Meltvedt mente at Norsk Folkehjelp hadde sitt på det tørre da de anmeldte krigsjournalisten. Nå tar oganisasjonen kritikk for ordlyden i anklagene med Pål Refsdal. Til høyre sitter Dag Høiland som er NF-sjef i Angola.
INJURIE-ADVOKATEN: Per Danielsen er fornøyd med at beskyldningene mot Pål Refsdal ble erklært døde og maktesløse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media