Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anker løslatelsen

Spesialenheten fikk ikke medhold i å fengsle Eirik Jensen i fire uker. De anker avgjørelsen.

Eirik Jensen Vis mer

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Oslo tingrett, ved dommer Yngvild Thue, har avgjort at Eirik Jensen løslates. Spesialenheten anker.

Eirik Jensen ble først pågrepet av Spesialenheten fredag, etter at han av Borgarting lagmannsrett ble dømt til 21 års fengsel.

- Jeg har gått fritt rundt i 6,5 år etter dom i tingretten og vet ikke hvor støtende det er. Jeg har holdt meg til mine prinsipper om at jeg vil møte i retten og forholder meg til - hva skal jeg si - min plikt som siktet, og vil bidra til sakens opplysning og være til stede når det er behov for det, sa Jensen i retten lørdag.

Spesialenheten anker avgjørelsen om løslatelse og ber om oppsettende virkning på kjennelsen fra Oslo tingrett. Det betyr at Eirik Jensen ikke får reise hjem. Etter kjennelsen ble lest opp, gikk Eirik Jensen bort for å klemme på sin samboer, Ragna Lise Vikre.

DETTE SKJEDDE: For over seks år siden slo saken ned som en bombe. Først nå er den avsluttet. Slik var dommedagen. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Allmennhetens rettsfølelse

Spesialenheten argumenterte for fengsling med allmennhetens rettsfølelse. Det var også grunnen til at de pågrep ham i første rettspause i sal 250 fredag formiddag.

- Det sentrale formålet er å motvirke at man kan miste tilliten til rettssystemet ved at personer som er dømt for alvorlige forbrytelser går fri fram til soning, sa Liv Øyen.

Forsvarer John Christian Elden argumenterte på sin side med at Eirik Jensen har besluttet å anke dommen til Høyesterett. Etter tre runder i retten, to av dem i Borgarting lagmannsrett, kan ikke skyldspørsmålet og bevisførselen ankes.

Elden anførte i retten lørdag at det er saksbehandlingen og lovanvendelsen som ankes til Høyesterett.

- Har smakt på 21 år

Etter retten ble hevet svarte Eirik Jensen på hva han synes om dommen.

- Ikke så mye å kommentere det. Avgjørelsen er anket så da er det bare å vente å se da, sa Jensen, og fortsatte:

- Dommen er skåret til for å passe til. Forsvarerens anmerkninger stemmer ikke med dommen. Det står ikke i stil.

- Har du håp om løslatelse? spurte Dagbladets reporter Jensen.

- Det er vel 50/50. Jeg har smakt på 21 år i et døgn og vet hvordan det virker på hodet. Nå skal jeg tilbake til fengselet.

På spørsmål om hva han syntes om gårsdagens pågripelse i retten av Spesialenheten svarte Jensen:

- Det var like ille som å bruke beredskapstroppen på Tom Hagen.

- Skyldspørsmålet avgjort

- Vi mener vilkårene for fengsling er til stede. Han ble dømt til 21 års fengsel i går og anser det som støtende for allmennhetens rettsfølelse at han skal være ute i frihet, sa Liv Øyen i Spesialenheten til Dagbladet etter at retten var hevet.

- Domstolen er suveren i sine beslutninger, men anser saken som spesiell og ønsker spørsmålet prøvd også i lagmannsretten. Saken likner ingen annen sak. Skyldspørsmålet anser vi som endelig avgjort og anså det riktig å begjære ham fengslet, fortsetter hun.

Øyen sier at de tar domstolens beslutning til etterretning.

Hun vil ikke si at Spesialenheten er skuffet over Oslo tingretts kjennelse, men understreker at de vil ha spørsmålet prøvd i lagmannsretten. De har fått frist til klokka 12 mandag til å levere anken.

- Fornøyd

Erik Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden er fornøyd med tingrettens beslutning om å løslate Jensen.

- At Spesialenheten valgte å anke, lå litt i kortene ettersom de begjærte Jensen pågrepet i går. Tingretten fant ikke behov for fengsling i denne saken, og vil vente til det foreligger en rettskraftig dom. Det er viktig at tingretten valgte å presisere at det ikke foreligger noen form for avgjørelse om skyldspørsmålet mot Eirik Jensen per i dag, sier Elden til Dagbladet.

Spesialenheten har frist til mandag klokka 12 med å levere sitt ankeskriv. Etter det skal lagmannsretten vurdere om de beholder kjennelsen.

DØMT: Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel, og ble i dag framstilt for varetekt. Video: Trym Mogen Vis mer

Dømt

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel fredag. Lagmannsretten var ikke nådig i sin dom, og flere steder i dommen står det at retten ikke fester lit til Jensens forklaring.

Jensen har ikke blitt trodd på det han har forklart om de mest sentrale delene av saken, blant annet knyttet til oppussingen av et bad - som retten finner dokumentert at Gjermund Cappelen bekostet.

Videre mener retten at flere tekstmeldinger med ordlyden «Av 100 påmeldte møtte bare 90 …» fra Jensen til Cappelen, omhandler betaling for narkotikavirksomhet, slik Cappelen har forklart, men Jensen nektet for.

- Jensens forklaring er utvilsomt oppdiktet. Det må dreie seg om penger for narkotikakriminalitet, siterte dommer Halvard Leirvik da han leste opp den 83 sider lange dommen i retten fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!