Anker «neger»-sak til Høyesterett

Ropte «Det er altfor mange negere, jeg hater negere».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann som er dømt for å ha ropt «Det er altfor mange negere, jeg hater negere» under en bytur i Stavanger i fjor høst, anker saken til Høyesterett.

Det var ved 2-tiden natt til søndag 29. september i fjor at den 33 år gamle mannen kom med utsagnet. Foranledningen var at en mørkhudet person dunket borti ham da han var på vei ut fra et utested i Stavanger sentrum. Dette medførte at 33-åringen fikk armen i klem, skriver Stavanger Aftenblad.

En politimann overhørte utsagnet og valgte å anmelde 33-åringen for brudd på straffelovens paragraf 350 som omfatter «slagsmål, støy eller annen utilbørlig atferd.»

33-åringen ble dømt både i tingretten og lagmannsretten. Selv om den mørkhudede personen hadde gått inn da ordene falt, og ikke kunne høre hva som ble ropt, ble 33-åringen dømt til å betale 9.600 kroner i bot og 2.000 kroner i sakskostnader.

- Min klient føler at han er blitt utsatt for en meget stor urett. Dette var en spontan meningsytring med bakgrunn i en konkret enkelthendelse, sier advokat Odd Rune Torstrup, mannens forsvarer.

Lagmannsrettens dom ankes over både lovanvendelsen, saksbehandlingen og straffutmålingen. 33-åringens forsvarer mener at Høyesterett må ta stilling til om det er en krenkelse å bruke ordet «neger». I ankeskrivet peker han blant annet på at politiet brukte ordet i sine registreringssystemer så sent som i 2006.

(NTB)