Anker neppe Holmlia-kjennelse

Forhørsrettens avgjørelse om ikke å varetektsfengsle tre av de siktede i drapssaken fra Holmlia blir neppe påkjært til lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelsen vil bli truffet av politiet i løpet av onsdagen, men etter det NTB erfarer mener politiet at grunnlaget for varetektsfengsling ikke lenger er til stede.

Argumentet om bevisforspillelse har ikke samme tyngde etter at forhørsretten slapp de tre fri. Når det gjelder selve saken, fant ikke dommeren skjellig grunn til mistanke.

Korrekt behandling

Aktor i forhørsretten, politiinspektør Mette Haldorsen bekrefter at hun i tillegg til Holmlia-saken la fram den rettskraftige dommen mot den 20 år gamle Erik Lauritsen. Videre la hun fram saken fra Vitaminveien på Storo i desember der Lauritsen kan vente en alvorlig tiltale om legemsbeskadigelse.

- Jeg ser ingen grunn til å kritisere dommerens avgjørelse, sier politiinspektør Haldorsen. Som påtalemyndighet var det åpenbart at jeg måtte kreve de siktede varetektsfengslet, men som dommer ville jeg trolig kommet til samme resultat som Helge Morka, sier politiaktoren.

Hun presiserer at forhandlingene i forhørsretten ble avviklet i en god tone og at begrunnelsen for kjennelsen er saklig.

Varetektsinstituttet

Politiinspektør Haldorsen sier det er vanskelig å få folk til å forstå hvordan varetektsinstituttet fungerer i en rettsstat.

Da Lauritsen ble brakt inn for legemsbeskadigelsen i Vitaminveien på Storo, avla han full tilståelse. Da skulle vi likevel ha begjært varetektsfengsling på grunn av fare for gjentagelse.

Når vi nå kom med en begjæring, viste det seg at han ikke var til stede der ugjerningen ble begått, samtidig som det var mange som bevitnet at det ikke ble planlagt noe drap i leiligheten der han oppholdt seg.

- Det var ikke unaturlig at dommeren konkluderte med at det ikke hadde foregått noe konspiratorisk, og at samtalen dreide seg om dagligdagse forhold.

Vi kunne ikke nå forlange varetektsfengsling for det som skjedde for to måneder siden og som Lauritsen vil bli tiltalt for.

Denne gang gjaldt det bare Holmlia, men som sagt ble både dommen fra i fjor og saken fra Storo lagt fram i retten, sier politiaktoren.

(NTB)