ANKER: Christine Schürrer nekter å godta livstidsstraff for drapene på Max (3) og Saga (1). Foto: Expressen
ANKER: Christine Schürrer nekter å godta livstidsstraff for drapene på Max (3) og Saga (1). Foto: ExpressenVis mer

Anker straffen etter Arboga-drapene

Den tyske kvinnen vil til høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tysk kvinne er dømt til livsvarig fengsel for drapene på to små barn og drapsforsøk på barnas mor i den såkalte Arboga-saken i Sverige. Men kvinnen godtar ikke dommen.


Tre år gamle Max og hans ett år gamle lillesøster Saga ble slått i hjel med en hammer i Arboga i mars i fjor. Barnas mor, Emma Jangestig (23) ble hardt skadd, men overlevde.


32 år gamle Christine Schürrer fra Tyskland ble i Svea hovrätt i Stockholm mandag kjent skyldig i drapene og dømt til fengsel på livstid.


- Nå kan Max og Saga hvile i fred, sa barnas far etter at dommen hadde falt.


Schürrer var ikke til stede i retten, men ifølge forsvareren Per-Ingvar Ekblad er hun overrasket og skuffet over dommen, som hun vil forsøke å få anket inn for svensk høyesterett.


- Svært komplisert

- Vi har fire uker på oss til å søke om ankebehandling i Högsta Domstolen. Dette er en svært komplisert sak der indisier - indirekte beviser - spiller en svært viktig rolle, sa Ekblad til nyhetsbyrået TT mandag.


- Derfor kan det være grunn til at Högsta Domstolen gjør det klart hvilke krav til bevis som må stilles, for at et skyldspørsmål skal være hevet over rimelig tvil, mente forsvareren.


Arboga-saken har skrevet svensk kriminalhistorie, ettersom det er første gang i moderne tid i Sverige at en kvinne har tatt livet av andres barn.


Besatt av ekskjæresten

Til tross for at det ikke finnes noen tekniske bevis som knytter Schürrer til drapene, var indisiene mot henne så sterke at retten fant det hevet over tvil at Schürrer drepte barna og forsøkte å drepe moren.


Christine Schürrer hadde tidligere et forhold til Emma Jangestigs nåværende samboer. Retten finner det bevist at kvinnen har vært som besatt av sin tidligere kjæreste, og at hun mente Emma og hennes barn sto i veien for at hun kunne gjenoppta forholdet.


Schürrer ble kjent skyldig i drapene i tingretten i august i fjor, men anket dommen. Hovrätten, som tilsvarer norsk lagmannsrett, har i sin kjennelse lagt enda større vekt på Emma Jangestigs vitneforklaringer av drapskvelden enn det tingretten gjorde.


Husker henne

Den mener flere av hennes minner er viktige, blant annet at hun husker at det var en kvinne som angrep henne, og at denne kvinnen presenterte seg som «Tina» da Jangestig åpnet døren. Tina er kallenavnet til Schürrer.


- Jeg er utrolig lettet. Det føles godt å bli trodd, sa Emma Jangestig etter at kjennelsen falt.


Retten legger ellers vekt på at Schürrer løy om hvorfor hun var i Arboga drapsdagen, og at hun løy om at hun hadde tilgang til en hammer som nå er forsvunnet.


Dessuten har Schürrer ifølge retten gitt feilaktige opplysninger om et par forsvunne sko som hadde et sålemønster som passer til et skoavtrykk som ble funnet på åstedet.


Utvises

I dommen besluttet hovrätten at Schürrer utvises fra Sverige for alltid når hun har sonet ferdig dommen.

I henhold til svensk lov får vanligvis livstidsdømte mulighet til å begjære en tidsbegrensning av straffen etter tolv års soning.


I de aller fleste tilfeller innvilges dette, og straffen blir satt til maksimum 25 års fengsel. Kun i svært spesielle saker avvises begjæring om tidsbegrensning.

Schürrer er også dømt til betale 200.000 kroner i erstatning til barnas foreldre.

(NTB)