KJEMPER MOT UTLEVERING:  Viacheslav Valerjevitsj Datsik, her sammen med sin forsvarer Fridtjof Feydt. Foto: Morten Holm / Scanpix
KJEMPER MOT UTLEVERING: Viacheslav Valerjevitsj Datsik, her sammen med sin forsvarer Fridtjof Feydt. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Anker til Høyesterett

Den russiske nasjonalisten Vjatsjeslav Datsik anker utvisningsavgjørelsen helt til Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Datsik er tidligere verdensmester i kampsporten «slåssing uten regler», og historien om mannen russisk helsevesen har diagnostisert som schizofren, har skapt overskrifter også i russisk presse.

Stor undring I Russland er undringen stor over at Norge kanskje kan komme til å ta på seg ansvaret for en mann av Datsiks kaliber.

Nyhetsbyrået RIA Novosti skriver at Datsik, gjennom sin advokat Fritjof Feydt, vil anke Tingsrettens dom om å utvise den kontroversielle russeren helt til Høyesaterett.

- Hvis appellretten dømmer at Datsik utleveres, vil vi anke til Høyesterett, sier Fritjof Feydt til RIA Novosti.

Med appellretten menes trolig Lagmannsretten, siden saken er ventet å komme opp der i vår. Feydt legger til at saken også kan bli anket til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

-Som på restaurant Den russiske riksadvokaten har etter dommen i Tingretten begjært utlevering av Datsik til Russland. Der frykter Feydt at hans klient kan bli utsatt for tortur. Det er dette som er utgangspunktet for å slåss mot utlevering til Russland. Tingretten dømte Datsik til åtte måneders fengsel.

Datsik, som rømte fra en psykiatrisk institusjon i St. Petersburg, meldte seg som asylsøker i Oslo mens han bar på en ladd pistol.

Vjatsjeslav Datsik er tilknyttet den ultranasjonalistiske bevegelsen Slavisk union, og har utmerket seg med å gjøre nazi-hilsen i en norsk rettssal. Han har sagt at livet i norsk fengsel er lett som bare det.

- Maten her er som på restaurant, har han blant annet sagt.

Datsiks advokat, Fritjof Feydt, var i går ettermiddag ikke tilgjenglig for kommentar.