Anker til Høyesterett

Den russiske nasjonalisten Vjatsjeslav Datsik anker utvisningsavgjørelsen helt til Høyesterett.

KJEMPER MOT UTLEVERING:  Viacheslav Valerjevitsj Datsik, her sammen med sin forsvarer Fridtjof Feydt. Foto: Morten Holm / Scanpix
KJEMPER MOT UTLEVERING: Viacheslav Valerjevitsj Datsik, her sammen med sin forsvarer Fridtjof Feydt. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Datsik er tidligere verdensmester i kampsporten «slåssing uten regler», og historien om mannen russisk helsevesen har diagnostisert som schizofren, har skapt overskrifter også i russisk presse.

Stor undring I Russland er undringen stor over at Norge kanskje kan komme til å ta på seg ansvaret for en mann av Datsiks kaliber.

Nyhetsbyrået RIA Novosti skriver at Datsik, gjennom sin advokat Fritjof Feydt, vil anke Tingsrettens dom om å utvise den kontroversielle russeren helt til Høyesaterett.

- Hvis appellretten dømmer at Datsik utleveres, vil vi anke til Høyesterett, sier Fritjof Feydt til RIA Novosti.

Med appellretten menes trolig Lagmannsretten, siden saken er ventet å komme opp der i vår. Feydt legger til at saken også kan bli anket til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

-Som på restaurant Den russiske riksadvokaten har etter dommen i Tingretten begjært utlevering av Datsik til Russland. Der frykter Feydt at hans klient kan bli utsatt for tortur. Det er dette som er utgangspunktet for å slåss mot utlevering til Russland. Tingretten dømte Datsik til åtte måneders fengsel.

Datsik, som rømte fra en psykiatrisk institusjon i St. Petersburg, meldte seg som asylsøker i Oslo mens han bar på en ladd pistol.

Vjatsjeslav Datsik er tilknyttet den ultranasjonalistiske bevegelsen Slavisk union, og har utmerket seg med å gjøre nazi-hilsen i en norsk rettssal. Han har sagt at livet i norsk fengsel er lett som bare det.

- Maten her er som på restaurant, har han blant annet sagt.

Datsiks advokat, Fritjof Feydt, var i går ettermiddag ikke tilgjenglig for kommentar.