Ankesak i Nord-Norge: Politiet brukte 10 dager i bil på å kjøre tiltalt 5268 kilometer

- Ren galskap, sier lensmann.

ANKER DRAPSDOM:  En 49 år gammel mann ble i februar dømt for drap på sin tidligere svoger i Indre Finnmark tingrett. Turen til åstedet, en hytte i Garggoluoppal, var bare én av 16 turer politiet måtte kjøre under ankesaken. Foto: Pernille Grunnvoll / CMP
ANKER DRAPSDOM: En 49 år gammel mann ble i februar dømt for drap på sin tidligere svoger i Indre Finnmark tingrett. Turen til åstedet, en hytte i Garggoluoppal, var bare én av 16 turer politiet måtte kjøre under ankesaken. Foto: Pernille Grunnvoll / CMPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tiltalte mannen skulle møte i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø 19. august, hvor anken for tingrettsdommen for drap på sin tidligere svigerbror skulle behandles.

Saken gikk både i Tromsø og Kautokeino, og mannen satt fengslet i Vadsø. I tillegg måtte de på befaring på åstedet, ei hytte i Garggoluoppal. Og ja, en av ventecellene var i Alta. Totalt ble det 5268 kilometer i bil for politibetjentene.

-Det er klart dette går hardt utover budsjettet. Vi kan ikke budsjettere med drap og slike fangetransporter hvert år, sier Lensmann Øyvind Lorentzen i Alta til Politiforum.no, som først omtalte saken.

Hit og dit Først skulle mannen altså fra Vadsø til Tromsø. På grunn av flyskrekk ville ikke mannen ta den 45 minutter lange flyturen. Men da politiet skulle kjøre plan B den 17. august, nemlig å sette mannen på Hurtigruta, så ville ikke den tiltalte gå med på det.

- Det er celler på Hurtigruta og fullt mulig å sende noen med den. Men den dagen han skulle på båten, fikk vi tilbakemelding fra fengselet om at båt ikke var greit, sier Lorentzen til Dagbladet.

Da måtte de kjøre de 800 kilometerne til Tromsø. Fengselsbetjentene i Vadsø kjørte ham til Karasjok, hvor de møtte to betjenter fra Kautokeino, som så kjørte den tiltalte til Tromsø for ankesaken.

- Når det gjelder avstander, så lever vi i en helt annen verden enn de sørpå, sier Lorentzen til Dagbladet.

16 strekninger, 5280 kilometer Men deler av ankesaken skulle også gå i Kautokeino. Etter en uke i Tromsø, gikk saken noen dager i Kautokeino, før den ble avsluttet i Tromsø. Innimellom der kom også befaring på åstedet på Finnmarksvidda. Til slutt måtte politiet kjøre 800 kilometer for å få mannen tilbake i Vadsø fengsel.

Totalt ble det kjørt 16 strekninger på til sammen 5268 kilometer. Og politibetjenter brukte 10 dager i bil på å komme seg til og fra de ulike stedene, ifølge politiets egne beregninger.

Kautokeino lensmannskontor tok seg av transporten, og måtte ifølge Lorenzen stenge i nesten to uker, fordi betjentene var ute på kjøretur.

- 5268 kilometer i forbindelse med denne rettssaken, det er jo ren galskap, sier Lorentzen.

Og regninga for kjøring, lønn, mat, hotellovernattinger og ubrukte billetter på Hurtigruta, kom på 89 125 kroner.

- I regionen som jeg har ansvar for, så er jo ikke det all verden med penger. Men hvis du får flere slike rettssaker i den her størrelsen, og ofte, så påvirker det budsjettet. Jeg kunne gjort mye godt politiarbeid for de pengene, sier Lorentzen.