Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ankesaken etter drap i Mandal starter onsdag

Mannen som drepte 18-åringen Joakim Ophaug Røksland med machete og bajonett i Mandal i fjor, ble dømt til forvaring i 18 år. Onsdag starter ankesaken.

DREPTE KAMERATEN: Kriminalteknikere saumfarte drapsåstedet - den siktede 19-åringens bolig - etter drapet i april i fjor. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
DREPTE KAMERATEN: Kriminalteknikere saumfarte drapsåstedet - den siktede 19-åringens bolig - etter drapet i april i fjor. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20-åringen, som har innrømmet drapet, mener han var utilregnelig og forklarte at han var under kontroll av en stemme i hodet som han kalte «Viktoria». Retten konkluderte med at han var tilregnelig.

Mannen anket opprinnelig både skyldspørsmålet og straffeutmålingen, men nylig trakk han anken for skyldspørsmålet. Ankesaken, som dermed kun gjelder straffutmålingen, starter i Agder lagmannsrett onsdag.

Ifølge forsvarer John Christian Elden ønsker 20-åringen å sone straffen i fengsel og ikke underlegges tvunget psykisk helsevern, noe han hadde risikert dersom retten hadde kommet til at han var utilregnelig.

Blødde i hjel

Det var 22. april i fjor at 20-åringen drepte kameraten med kniv og machete hjemme i leiligheten på Ime utenfor Mandal. 18 år gamle Røksland ble teipet fast og stukket en rekke ganger i hodet, halsen og overkroppen og døde til slutt av forblødning.

Etterpå truet 20-åringen til seg en bil og kjørte fra stedet.

Da han ble pågrepet var han iført en militæruniform. I politiavhør forklarte han om planer om å sette fyr på et auditorium på en skole.

Drapet fikk stor oppmerksomhet i mediene.

Tilregnelig

20-åringen har hele tiden erkjent at det var han som drepte kameraten, men i Kristiansand tingrett hevdet han at han drapsdagen var psykotisk og hørte stemmer i hodet.

Det ble han ikke trodd på i retten, som la til grunn at han var tilregnelig og dømte ham til 18 års forvaring med en minstetid på 12 år.

Dommen ble anket på stedet.

20-åringen skal ha hatt en oppvekst preget av psykiske utfordringer. Blant annet er han diagnostisert med ADHD og Tourettes.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!