ANKER: Peter Madsen avbildet etter at ubåten sank i Køge Bugt 11. august 2017. I april i år ble han dømt for drapet på Kim Wall. I dag starter ankesaken. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark
ANKER: Peter Madsen avbildet etter at ubåten sank i Køge Bugt 11. august 2017. I april i år ble han dømt for drapet på Kim Wall. I dag starter ankesaken. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix DanmarkVis mer

Ankesaken har begynt: Snudde seg og smilte til frammøtte kvinner

Madsen anker bare straffemålingen, men dette betyr ikke at han erkjenner drapet.

Onsdag morgen startet Peter Madsens ankesak i København. Han har ikke anket selve skyldspørsmålet, men bare straffeutmålingen.

Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, har understreket at dette ikke betyr at han erkjenner drapet. Ifølge henne har ikke 47-åringen energi til å gå gjennom hele saken i en ny runde i retten.

25. april ble Peter Madsen dømt til livstid i fengsel av København byrett for drapet på journalisten Kim Wall. Han ble også dømt for seksuell mishandling og likskjending. Han anket dommen på stedet. Retten har satt av tre dager til ankesaken.

Dagbladet følger ankesaken.

Ønsker mildere straff

Retten ble satt klokka 09.40 og aktor Kristian Kirk startet med å lese opp dommen Madsen fikk i København tingrett. Danske radios rettskorrespondent på stedet beskriver den som «grusomt detaljert».

Danske BT skriver at Madsen vekselvis holdt blikket festet på en bunke papirer foran ham og på aktor Kirk. Madsen og hans forsvarer hvisket til hverandre mens byrettens dom ble lest opp.

AKTOR: Aktor Kristian Kirk intervjues før ankesaken starter. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
AKTOR: Aktor Kristian Kirk intervjues før ankesaken starter. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Vis mer

På vegne av Peter Madsen sa Engmark at han ønsker at straffen skal reduseres.

Madsen har nedlagt påstand om å bli dømt til «lovens mildeste straff», opplyste aktor, som slo fast at påtalemyndigheten ber om fastholdelse av livstidsdommen.

- Saken er uten sidestykke i dansk rettshistorie, sa Kirk.

Aktor forklarte at han må gå gjennom saken i detalj, ikke for å «dvele ved sakens gru og redsel», men fordi han mener det er nødvendig når retten skal bedømme Madsen.

Madsen ristet lett på hodet da aktor snakket til dommerne.

NAUTILUS: En av verdens største privatbygde ubåter, UC3 Nautilus, forlot havnen i København torsdag 10. august 2017 med to personer om bord - Peter Madsen (47) og den svenske journalisten Kim Wall (30). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
NAUTILUS: En av verdens største privatbygde ubåter, UC3 Nautilus, forlot havnen i København torsdag 10. august 2017 med to personer om bord - Peter Madsen (47) og den svenske journalisten Kim Wall (30). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Vis mer

- Ufattelig

Det ble vist bilder av Kim Walls kropp i retten. Det er kun rettens dommere og Madsens forsvarer som kunne se bildene. Hele rettssalen fikk se skisser som viser Walls skader. Det er merket nesten 40 skader.

Da aktor ble ferdig med å lese obduksjonsrapporten høyt, sa han:

- Det er ufattelig at flere av disse skadene ble påført mens Kim Wall var i live.

Tre kvinner sitter på stolrekken bak Madsen. Det er usikkert hvem disse tre er, men de blir omtalt som pårørende av danske medier. Det har tidligere blitt skrevet om kvinner som besøker Madsen i fengselet. Blant annet har en kvinnelig fengselsbetjent sagt opp jobben sin i et fengsel der Peter Madsen innledningsvis sonet, på grunn «en flørt» mellom de to.

På Madsens datamaskin ble det gjort en rekke funn, blant annet gjentatte søk på halshugging, tortur og henrettelser. En brutal video ble spilt av i retten, en video som ble funnet i Madsens søkehistorikk.

De tre kvinnene som sitter bak Madsen så taust foran seg under avspillingen, ifølge BTs reporter på stedet. Madsen selv så ned i bordet.

Nekter å betale erstatning

Kim Walls foreldre er til stede. Ifølge danske TV2 nekter Madsen å betale erstatning til Walls foreldre. Dette kravet motsetter han seg retten i dag.

Både hennes foreldre og hennes kjæreste krever 150 000 kroner i erstatning, forteller Kirk. I april fikk kjæresten 120 000 kroner i erstatning, mens foreldrene har aldri fått en krone. De fikk ikke dommernes medhold i kravet i april.

En bistandsadvokat la fram foreldrenes og kjærestens krav i retten klokka 13.

Selv om Madsen ikke vil betale til foreldrene, så har han godtatt et bot fra sjøfartsmyndighetene på 33 000 kroner.

Ikke objektiv

Når aktor er ferdig fikk forsvarer Engmark ta ordet. Hun hadde en rekke bemerkninger til aktors fremleggelse av saken, og mente blant annet at aktor ikke har lagt fram byrettens dom på en objektiv måte, ifølge DR.

- Jeg synes det er skremmende at han bruker ordene «gru og redsel» når han gjennomgår saken. De er ikke en del av dommen, sa hun.

Forsvarer bruker lang tid på å lese opp Madsens forklaringer fra rettsmøter og politiavhør. Hun leste blant annet opp en av hans tidligere forklaringer, hvor han hevdet at Wall døde fordi hun fikk en 70 kilo tung luke i hodet.

Han skiftet først forklaring da forsvarets dykkere fant Walls hode på bunnen av Øresund i oktober. Det var ingen synlige skader på hennes hode, skriver DR.

Madsen har forklart at Wall døde som følge av en ulykke om bord i ubåten Nautilus, at han parterte liket og at han deretter skjulte liket i vannet. Han har blant annet sagt at han parterte liket på grunn av sin egen sinnstilstand - noe retten ikke fant troverdig.

Under en kort pause skal Madsen ha snudd seg rundt og smilt til de tre kvinnene.

RETTSSAK: Peter Madsen ble i april dømt for drapet på journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer Vis mer

Dømt til livstid

I april la retten blant annet vekt på at Madsen har vist interesse for drap, partering og tortur, i tillegg til at han hadde forandret forklaring flere ganger. Retten mente at Madsen torturerte og seksuelt misbrukte Kim Wall mens hun ennå var i live.

Fengsel på livstid er den strengeste straffen man kan idømmes i Danmark og betyr at man tidligst kan søke om prøveløslatelse etter tolv år. Langt de fleste livstidsdømte tilbringer lengre tid bak murene.

Skulle dommen bli endret i ankesaken, kan Madsen enten få en forvaringsdom eller en tidsbegrenset straff, skriver avisa Berlingske.