ANKET TIL HØYESTERETT: Joshua French og Tjostolv Moland (t.v. bak) er dømt for drapet på sin sjåfør i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ANKET TIL HØYESTERETT: Joshua French og Tjostolv Moland (t.v. bak) er dømt for drapet på sin sjåfør i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer

Ankesaken i Kongo starter i morgen

Det får UD bekreftet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

De to dødsdømte nordmennene i Kongo får sin ankesak opp for den militære høyesterett i Kinshasa tirsdag, som varslet før helgen.

Det bekrefter en av de lokale forsvarerne overfor Utenriksdepartementet.

Ministerråd Gunvor Alida Endresen var mandag formiddag på vei til Kinshasa for å undersøke om hun på vegne av Utenriksdepartementet kan være til stede i retten.

- Jeg har vært i kontakt med den ene forsvareren, og han bekrefter at retten blir satt klokken 9 tirsdag, sier Endresen på en meget dårlig telefonlinje til NTB.

Endresen er til daglig ministerråd ved den norske ambassaden i Luanda i nabolandet Angola.

Uvisst

Mandag formiddag hadde hun ennå ikke fått bekreftet om hun får anledning til å følge rettsprosessen mot de to drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland. Det vil hun forsøke å ta opp med den militære høyesterett i Kinshasa, som skal behandle anken.

Hun har forstått det slik at advokat André Kibambe skal være til stede i retten, men det er mer usikkert om også nordmennenes andre lokale forsvarer, Guillaume Likwela, rekker fram i tide.

Advokat Morten Furuholmen, de dødsdømtes norske forsvarer, sa før helgen at han ikke kommer til å være i retten. Han ga også uttrykk for at det ikke ligger an til at Moland og French blir overført til Kinshasa fra fengselet i Kisangani. Det skal ikke være anledning for tiltalte å møte i høyesterett.

Nordmennenes forsvarere håpet i det lengste å få en ukes utsettelse av saken, men det har de åpenbart ikke oppnådd.

Siden mai

De to nordmennene er dømt til døden for drap på sjåføren sin og for spionasje i Kongo. Moland og French ble pågrepet i mai i fjor og har sittet fengslet siden den gang.

Saken deres har allerede vært oppe i en militær domstol to ganger. I begge tilfeller endte saken med dødsdom, senest 3. desember i fjor.

Høyesterett i Kinshasa behandler ikke skyldspørsmålet, men vil ta stilling til om det er begått saksbehandlingsfeil og om det var rett at saken gikk for en militær domstol. Furuholmen mener tribunalet i Kisangani ikke hadde kompetanse til å dømme i saken og at den burde gått for en sivil domstol.

Fysisk skal det stå relativt bra til med Moland og French, men ifølge Furuholmen er de psykisk utmattet og har et sterkt håp om å komme tilbake til Norge.(NTB)


FØLGER SAKEN: Ministerråd Gunvor Alida Endresen fra den norske ambassaden i Angola. Her sammen med den britiske diplomaten Terence Robins (t.v). Foto: Tore Meek / Scanpix
FØLGER SAKEN: Ministerråd Gunvor Alida Endresen fra den norske ambassaden i Angola. Her sammen med den britiske diplomaten Terence Robins (t.v). Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer