Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anket 21 års drapsdom på stedet

Minh Quang Pham (26) og Ole Håkon Geliassen (25), som begge fikk 21 års fengsel for overlagt drap, anket dommen på stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Drapet er foretatt under særdeles skjerpende omstendigheter. Det er begått ut fra et rent vinningsmotiv, mot en person som var brakt i en helt hjelpeløs tilstand før han ble drept, sa sorenskriver Jon Høyland under domsavsigelsen.

Jæren herredsrett festet lit til de viktigste punktene i aktors framstilling av Tom-saken.

Dommen slår fast at Quang var lederen av den kriminelle gjengen, og hovedmannen bak drapet.

Geliassen forsto sannsynligvis ikke at Tom skulle drepes før et stykke ut på drapskvelden, da han fikk ordren fra Quang.

Men da han fyrte av pistolen, var det med fullt overlegg, slår retten fast.

Sannsynligvis var Tom død da den 17 år gamle tredjemannen skjøt det andre skuddet. Men retten mener at han medvirket til drapet ved at han var med både under planleggingen og utførelsen av drapshandlingen.

17-åringen tok betenkningstid for å vurdere om han skal vedta eller anke dommen.

En fjerde mann var tiltalt for å ha deltatt i frihetsberøvelse med døden til følge, og for å ha forspilt bevis. Han ble frikjent på begge disse punktene, fordi han sannsynligvis ikke visste at Tom skulle drepes. 24-åringen fikk åtte måneders fengsel for frihetsberøvelse, og vedtok dommen på stedet.

Den femte tiltalte fikk ett og et halvt års fengsel for å ha deltatt i ett grovt ran og planleggingen av to andre. Den 33-årige vietnameseren anket dommen på stedet.

De tre hovedtiltalte ble også dømt til å betale Tom Halvorsens foreldre 100 000 kroner i oppreisning. Ståle og Linda Halvorsen ville ikke kommentere dommen i dag.