Anket dom og fikk tre ganger så lang straff

En mann som anket en dom på ti måneders fengsel for uaktsomt drap, ble i stedet dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge, og fikk tre ganger så lang straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 49 år gamle Oslo-mannen ble i 1996 dømt av Oslo byrett for uaktsomt drap, etter at han i oktober året før slo en mann i halsen med et ølglass. Glasset knuste, og skar over hovedpulsåren på offeret som døde kort tid etter av hjerneslag.

Etter råd fra sin advokat anket han dommen til lagmannsretten, skriver Aftenposten.

Lagmannsretten opphevet dommen i stedet for å vurdere ny straff. Domstolen mente altså at det var tvilsomt om mannen burde vært dømt i det hele tatt.

Etter ordre fra Riksadvokaten kom saken opp for byretten igjen, også denne gangen var tiltalen uaktsomt drap. Da inntreffer det merkelige. Dommeren tar initiativ til å endre tiltalen under rettsforhandlingene.

Under sterke protester fra mannens forsvarer endrer aktor tiltalen til legemsbeskadigelse med døden til følge, som har en langt høyere strafferamme enn uaktsomt drap. Mannen ble dømt etter tiltalen, og fikk fengsel i to år og seks måneder. Dommen ble anket, men denne gangen stadfestet lagmannsretten dommen. Skyldspørsmålet er avgjort, men 49-åringen vil trolig ta sjansen på å anke straffeutmålingen til Høyesterett.