Anket i siste liten. Henrettet likevel

Mark Anthony Soliz fikk dødssprøyta natt til onsdag.

DØD: Mark Anthony Soliz. Foto: HO / AFP
DØD: Mark Anthony Soliz. Foto: HO / AFPVis mer

Til tross for en anke i siste liten fra advokatene, ble Mark Anthony Soliz (37) henrettet i Texas, USA, natt til onsdag. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Advokatene mente Soliz hadde en hjerneskade som følge av at mora drakk alkohol under svangerskapet, ifølge NBC.

Advokatene skal i dokumentene blant annet ha argumentert for at dette har skapt store problemer for Soliz i livet.

- Jeg har representert Soliz i mange år. Hvert eneste verktøy jeg har, har jeg prøvd å ta i bruk for å hindre denne henrettelsen. Jeg har fortsatt håp, saken dør aldri, sa advokat Seth Kretzer tidligere denne uka.

Deres anke ble altså ikke tatt til følge. Litt over midnatt norsk tid, kom bekreftelsen på at Soliz har fått dødssprøyta.

To drap

Soliz ble dømt til døden etter at han skjøt og drepte Nancy Weatherly i den lille byen Godley ikke så langt fra Dallas.

Ifølge NBC skal han ha skutt 61-åringen, en bestemor, da han brøt seg inn i hjemmet. Hun skal ha tryglet ham om å la familiesmykker ligge igjen.

Den fatale hendelsen skjedde i forbindelse med en rekke andre kriminelle gjerninger Soliz gjorde over en åttedagersperiode i 2010. Soliz skal da blant annet ha begått flere tyverier, og er dømt for enda et drap i samme periode.

Soliz og hans medsammensvorne, Jose Ramos, skjøt og drepte først et postbud, før de reiste til Weatherlys hjem. Ramos fikk livstid for drapene.

Ifølge Houston Chronicle skal Soliz ha hatt en vanskelig barndom, med narkotika og fattigdom. I tillegg skal han ha sett sin egen tante bli knivstukket som ung.

Årets femtende

Henrettelsen var den 15. i USA i år, og den sjette i Texas. Enda står ni fanger i kø og venter på å dø i år i delstaten.

Slik Dagbladet omtalte i fjor, har flere av de dødsdømte i USA bedt om en annen henrettelsesmåte. For når de skal dø, er det ved hjelp av tre injeksjoner:

Først sovemidlet Midazolam, deretter det lammende middelet vekuroniumbromid og til slutt kaliumklorid (potassiumklorid) som får hjertet til å stoppe.

Problemet er at henrettelsesmetoden, som er «standard» i flere stater, ikke alltid ser ut til å virke etter oppskriften. Ifølge Washington Post har vitnebeskrivelser av flere henrettelser de siste åra reist tvil om hvorvidt Midazolam har gitt tilstrekkelig bedøvelse.

De som venter på å få sin dødsdom utført, er livredde for at de skal få en smertefull død. Eksperter mener nemlig at medikamentene kan føre til smerte som likner drukning og det å bli brent levende.