Krigen i Ukraina

Anklagene hagler etter rystende videoer

Videoer av en dramatisk og blodig hendelse i Luhansk ble spredt på sosiale medier, men var det selvforsvar eller en ukrainsk krigsforbrytelse?

DRAMATISKE BILDER: Et skjermbilde fra en av videoene som sirkulerer på internett. Foto: Skjermbilde.
DRAMATISKE BILDER: Et skjermbilde fra en av videoene som sirkulerer på internett. Foto: Skjermbilde. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Moskva og Kyiv har anklaget hverandres soldater for å ha begått krigsforbrytelser under samme episode, etter at flere videoer begynte å sirkulere på sosiale medier forrige uke.

Videoene viser før- og etter-scenene fra en hendelse i det østlige fylket Luhansk tidligere i november.

Minst elleve russiske soldater ble skutt og drept på kloss hold. Ukrainerne hevder de handlet i selvforsvar fordi en av de russiske soldatene gikk til angrep da de overga seg.

Videoenes autentisitet er verifisert av New York Times.

De viser imidlertid ikke hvordan eller hvorfor alle de russiske soldatene ble drept. Det har ført til diskusjon om hvorvidt ukrainerne har begått en krigsforbrytelse, eller handlet i selvforsvar.

Les hva videoene viser lenger ned i saken.

Påstandene etterforskes

Kreml har helt konkret anklaget de ukrainske soldatene for å ha henrettet russiske krigsfanger.

Ukrainas visestatsminister for europeisk integrasjon, Olga Stefanisjyna, har bekreftet overfor AP at ukrainske myndigheter skal etterforske hendelsen. Hun mener samtidig det er «svært usannsynlig» at videoene viser det russiske myndigheter hevder.

SVARER: Ukrainas visestatsminister for europeisk integrasjon, Olga Stefanisjyna. Foto: Shutterstock/NTB
SVARER: Ukrainas visestatsminister for europeisk integrasjon, Olga Stefanisjyna. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

FN bekreftet fredag overfor Reuters at de undersøker videomaterialet, og ba om at påstandene etterforskes.

New York Times' undersøkelser viser at drapene på de russiske soldatene skjedde da den ukrainske hæren gjenvant kontrollen over Makiivka i Luhansk i midten av november. Ved bruk av satellittbilder kan avisa bekrefte at de ble filmet ved en gård i landsbyen.

Sammenstøtet ble filmet av to kilder; en ikke navngitt ukrainsk soldat som brukte telefonen sin til å filme til en videodagbok om kampen om landsbyen, samt dronevideo, trolig filmet av ukrainske styrker som overvåket offensiven.

Dette viser videoene

Dagbladet har sett videoene, der den første viser en gruppe væpnede ukrainske soldater, som skyter mot et mål på avstand.

Den andre viser soldatene i fugleperspektiv på gårdsplassen til et gårdshus. En av dem retter et maskingevær mot et skur, mens en annen står bak ham. En tredje soldat går rundt med et gevær, mens en fjerde sjekker et lik. En annen livløs kropp ligger i nærheten.

Den neste, en mobilvideo, viser en soldat med geværet hevet, som nærmer seg skuret der de russiske soldatene skjuler seg. Flere skudd kan høres. Soldaten rygger tilbake, og russiske soldater trekker ut. Videoen brytes.

SKAL HA AVLYTTET RUSSERE: Ukrainas sikkerhetstjeneste postet 12. april et lydklipp av det de hevder er en avlyttet samtale mellom en russisk soldat og hans kone. Video: Reuters. Lyd: Ukrainas sikkerhetstjeneste. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Når den starter igjen, ligger seks russiske soldater med ansiktet ned på bakken.

Ytterligere fire soldater kommer ut fra uthuset, en etter en, noen med hendene i været. De legger seg også på bakken. To av ukrainerne som står ved siden av, retter geværene sine mot bakken, før situasjonen snur.

Den ellevte russiske soldaten skyter mot en av ukrainerne. New York Times' analyse av de kaotiske bildene som følger, konkluderer med at en ukrainsk soldat løfter geværet og skyter mot den russiske skytteren.

En annen dronevideo viser det blodige etterspillet: De russiske soldatene ligger livløse, tilsynelatende døde, mens blodet renner rundt dem.

- Vanskelig å avgjøre

Etter krigens regler skal krigsfanger til enhver tid behandles humant.

De skal beskyttes mot vold eller trusler, og det er forbudt å anvende represalier mot dem. Og slik de russiske soldatene lå før den ene russiske soldaten skjøt tilsier at de er krigsfanger, sier Dr. Rohini Haar, medisinsk rådgiver hos Physicians for Human Rights, til New York Times.

UENIGE: Under en debatt på russisk TV går den tidligere israelske politikeren Yakov Kedmi hardt ut mot Vladimir Solovjov, også kjent som «Putins favoritt». Video: Russia-1. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Iva Vukusic, ekspert på straffeforfølgelse av krigsforbrytelser ved Utrecht University, har sett gjennom videoene for New York Times, og mener det er vanskelig å avgjøre hvorvidt videoene viser en krigsforbrytelse.

Hun trekker fram tid - når de russiske soldatene ble drept - som en avgjørende faktor. Ble de skutt i kampens hete, forklarer hun, er det ingen krigsforbrytelse.

- Hvis disse krigsfangene ikke var ransaket ennå, har ikke ukrainerne visst om de var bevæpnet, selv om de ligger på bakken, sier hun.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer