KRITISK: Hårek Elvenes anklager Ap for å komme med liten egen politikk.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: Hårek Elvenes anklager Ap for å komme med liten egen politikk.   Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Anklager Ap for å ha blitt et «sutreparti»

Hadia Tajik (Ap) mener justisministeren må slutte å skryte. Stortingsrepresentant Hårek Elvenes mener Ap må slutte å sutre. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsrepresentanten, som sitter i justiskomiteen for Høyre, har nemlig latt seg provosere av komiteleder Hadia Tajiks kritikk av justisminister Anders Anundsen (Frp).

Mens Tajik er lei av det hun mener er skryt fra Anundsen, angriper Elvenes det han mener er sutring fra Arbeiderpartiet.

- Det er mye sutring, det er lite politikk og det er mye kritikk. Det virker som om de gode resultatene denne regjeringen leverer på område etter område faller Ap tungt for brystet. Jeg vil råde dem til å slutte å sutre, sier Hårek Elvenes til Dagbladet.

I lørdagsutgaven av Dagbladet, sier Tajik nemlig at justisministeren må slutte å skryte av politisatsingen, som hun mener ikke er annet enn en logisk konsekvens av at de rødgrønne økte opptaket til politihøgskolen i 2009 og 2010.

- Fordummende

Dessuten anklager hun Anundsen for å bygge et beredskapsluftslott ved å skjønnmale fakta.

- Å karakterisere fakta som selvskryt er fordummende. Fakta står urokkelig på egne bein, og lar seg ikke besudle av billige poenger fra Ap, sier Elvenes:

- Fakta er blant annet at 600 færre står i soningskø nå enn da den rødgrønne regjeringen gikk fra bordet. 3 milliarder mer er bevilget til politiet. Det er blitt 1490 flere ansatte i politiet på tre år. Politiet er betydelig styrket og omorganisert for å kunne levere bedre. Dette er fakta. Det er trist når positive resultater for samfunnet raljeres med av Ap. Det er smålig og burde ikke være Ap verdig.

Ikke den første

I likhet med Anundsen, påpeker også Elvenes at Arbeiderpartiet ikke foreslo store endringer i politiet i sitt alternative budsjett.

- De har vist en forbløffende liten evne til å komme med alternativer på justisområder. Det er bare kosmetiske endringer, sier Elvenes.

Han er ikke den første Høyre-politikeren som har anklaget Ap for å være et «sutreparti»: Statsminister Erna Solberg (H) gjort det samme i forbindelse med asyldebatten tidligere i år.

- Ap har måttet utvikle politikken

Hadia Tajik, nestleder for Ap, stiller seg uforstående til kritikken fra Elvenes. Hun mener at det er vanskelig å ta angrepet seriøst.

- På flere områder er det Ap som har måttet utvikle politikken Høyre- og Frp-regjeringen ikke maktet, skriver Tajik i en epost til Dagbladet.

Hun utdyper ved å vise til et forslag fra justisminister Anders Amundsen om politireform.

- Det besvarte ikke ikke hovedkritikken fra 22.juli-kommisjonens rapport om at holdninger, kultur og lederskap skilte det som gikk bra fra det som gikk dårlig. Vi måtte utvikle tiltak på dette sammen med fagfolk, fordi justisministeren selv ikke leverte, sier Ap-profilen.

- Og vi fikk forslagene våre på kultur og ledelse vedtatt med regjeringspartienes støtte - noe som er en klar innrømmelse av at de selv ikke hadde levert, legger Tajik til.

- Vrir oppmerksomheten bort

Videre skriver lederen for Stortingets justiskomité at Arbeiderpartiet har en rekke ønsker som regjeringen er i mot.

Blant disse er å styrke den nasjonale beredskapen med en nasjonal, skalerbar operasjonssentral, og å øke soningskapasiteten i Norge.

- Vi vil heller det enn å sende 250 millioner kroner i året til Nederland for å leie plasser der, slik de gjør, skriver Tajik.

Hun mener at regjeringen ikke har levert på flere områder, og legger særlig vekt på det hun kaller løftebrudd i politisektoren.

Derfor hevder Ap-politikeren at Elvenes sitt utspill er et forsøk på å vri oppmerksomheten vekk fra egne problemer.

- Høyre og Frp har ikke ansatt flere enn den forrige regjeringen la opp til. De har ikke lagt en plan for sivile ansettelser som kan styrke politiutdannede muligheter til å gjøre politiarbeid. De er ikke i nærheten av sine egne mål på økning i innsatspersonell i politiet, mener Tajik.

Oslo  20151125.
Jonas Gahr Støre (Ap) og Hadia Tajik (Ap) under spørretimen i Stortinget onsdag formiddag.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Oslo 20151125. Jonas Gahr Støre (Ap) og Hadia Tajik (Ap) under spørretimen i Stortinget onsdag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer